پیشزمینه و هدف: آرسنیک ازجمله عناصر سمی است. عنصر روی با خاصیت آنتا گونیستی با آرسنیک میتواند نقش محافظتی در برابر سمیت این فلز داشته باشد.این مطالعه به بررسی نقش محافظتی روی بر سمیت آرسنیک بر روی پارامترهای سرمی مربوط به عملکرد کبد میپردازد.
مواد و روشها: تعداد 60 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار در 10 گروه آزمایشی تقسیمبندی شدند. گروههای تقسیمشده به ترتیب در دورهی کوتاهمدت شامل گروههای کنترل، آرسنیک به مقدار l mg/40 و 80، روی به میزان l mg/40 و mg/l 40 آرسنیک و روی را بهصورت همزمان دریافت کردند و در دورهی بلندمدت گروها نصف دوز دورهی کوتاهمدت را بهصورت تجویز خوراکی دریافت کردند. و خونگیری بعد از اتمام یک دورهی 15 و45 روزه انجام شد و سطح سرمی آنزیمهای مربوط به عملکرد کبد اندازهگیری شد.
یافتهها: بررسی نتایج نشان میدهد که دوزهای مختلف آرسنات سدیم باعث کاهش فعالیت لاکتات دهیدروژناز، آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز نسبت به گروه کنترل میشود. همچنین استفاده همزمان آرسنیک – روی باعث افزایش فعالیت این آنزیمها میشود. (05/0 P <).
نتیجهگیری: یافتههای حاصل از این تحقیق نشان میدهد که روی میتواند نقش محافظتی در برابر مسمومیت ایجادشده توسط آرسنیک بر سطح سرمی آنزیمهای مربوط به عملکرد کبد داشته باشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |