مقدمه: پرهاکلامپسی یکی از علل اصلی مرگ و میر مادری و جنینی است. با وجود مطالعات متعدد هنوز هم علت آن ناشناخته باقی مانده است. عوامل زیادی از جمله تغذیه در ایجاد پرهاکلامپسی مطرح است. اخیراً نقش اسیدفولیک مورد توجه قرار گرفته است؛ لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط سطح سرمی اسیدفولیک با پرهاکلامپسی در دوره بارداری زنان انجام گردید.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه مشاهدهای تحلیلی از نوع مورد- شاهدی است که در سال 1388 در مرکز آموزشی درمانی الزهرای تبریز انجام گرفته است. 52 زن باردار مبتلا به پرهاکلامپسی 35-18 ساله با سن حاملگی 34 تا 42 هفته و 52 زن باردار طبیعی پس از همسانسازی از نظر سن مادر، تعداد حاملگی و سن حاملگی مورد مطالعه قرار گرفتند. دادهها از طریق مصاحبه با مادران و بررسی پرونده پزشکی آنان جمعآوری گردید. سطح سرمی اسیدفولیک به روش الکتروکمیلومینسانس، توسط دستگاه الکسیس 2010 و کیت روشه اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS/ver. 13 انجام شد.
یافتهها: میانگین سطح سرمی اسیدفولیک در افراد مبتلا به پرهاکلامپسی به طور معنیداری پایینتر از افراد غیر مبتلا بود (001/0=p). نتایج آزمون چند متغیره نشاندهنده کاهش فراوانی پرهاکلامپسی با افزایش سطح سرمی اسیدفولیک بود (99/0-77/0,CI95%:88/0OR=). در مورد بسامد مصرف مواد غذائی اصلی حاوی اسیدفولیک تنها تفاوت میانگینها در بین دو گروه مربوط به مصرف میوهجات بود. میانگین مصرف میوهها در هفته در افراد مبتلا به پرهاکلامپسی کمتر از افراد غیر مبتلا بود (002/0=p).
نتیجهگیری: توصیه میشود کلیه مراقبین بهداشتی در طی مشاوره با مددجویان آموزشهای لازم را در مورد اهمیت اسید فولیک، مصرف به موقع و مرتب مکملها و مواد غذائی حاوی آن به خصوص میوهها و نقش احتمالی آن در پیشگیری از پرهاکلامپسی ارائه نمایند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |