Bayrami M, Hashme Nosratabad T, ESmaeilpour K, Shiri A. Effectiveness of Emotion Efficacy Therapy on Internet Dependency and Negative Cognitive Emotion Regulation Strategies among Students Addicted to Internet: A Quasi-Experimental Design. Studies in Medical Sciences 2021; 31 (12) :927-933
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5279-fa.html
بیرامی منصور، هاشمی نصرت آباد تورج، اسماعیل پور خلیل، شیری علی. اثربخشی درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی بر وابستگی به اینترنت و راهبردهای ناسازگار شناختی تنظیم هیجان در دانشآموزان مبتلا به اعتیاد اینترنتی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1399; 31 (12) :927-933
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5279-fa.html
دانشجوی دکتری، دانشگاه تبریز، دانشکده روانشناسی، تبریز، ایران ، shiriali16@yahoo.com
چکیده: (4381 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: اعتیاد اینترنتی یکی از بزرگترین مشکلات جوامع بشری است. اهدف از این مطالعه بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی بر کاهش وابستگی به اینترنت و راهبردهای ناسازگار شناختی تنظیم هیجان در دانشآموزان مبتلا به اعتیاد اینترنتی بود.
مواد و روش کار: این پژوهش نیمهآزمایشی و با استفاده از طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشآموزان پسر مبتلا به اعتیاد اینترنتی هنرستانهای دولتی شهر تبریز در سال تحصیلی99-1398 بود. برای بهدست آوردن نمونه از میان نواحی پنجگانه آموزش و پرورش شهر تبریز، یک ناحیه و سپس یک هنرستان پسرانه به صورت تصادفی انتخاب شد و در ادامه دانشآموزان دارای ملاکهای ورود به پژوهش با روش غربالگری انتخاب و از میان آنان تعداد 40 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در گروههای 20 نفره در 2 گروه آزمایشی و گواه به شیوه تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایشی در طی هشت هفته درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی دریافت کرد و در این مدت گروه گواه هیچ نوع مداخلهای دریافت نکرد. برای گردآوری دادهها از آزمون تشخیصی 20 گویهای اعتیاد به اینترنت یانگ و پرسشنامه تنظیم شناختی هیحان استفاده شد. دادههای گردآوری شده با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: تحلیل دادههای بهدست آمده از مقایسه پسآزمون دو گروه نشان داد که نمرات وابستگی به اینترنت و راهبردهای ناسازگار شناختی تنظیم هیجان در گروه آزمایش و گواه تفاوت معنیداری دارند (01/0=P).
بحث و نتیجهگیری: نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی موجب کاهش علائم وابستگی به اینترنت و راهبردهای ناسازگار شناختی تنظیم هیجان در دانشآموزان مبتلا به اعتیاد اینترنتی میشود.