Studies in Medical Sciences
مجله مطالعات علوم پزشکی
Studies in Medical Sciences
Medical Sciences
http://umj.umsu.ac.ir
37
journal37
2717-008X
2717-008X
10.61186/umj
fa
jalali
1398
6
1
gregorian
2019
9
1
30
6
online
1
fulltext
fa
تأثیر بازدارندگی عصارههای گیاهی استویا و گل سرخ بر مکانیسم باکتریایی Quorum Sensing
INHIBITORY EFFECT OF STEVIA AND ROSA EXTRACTS AGAINST BACTERIAL QUORUM SENSING
میکروبیولوژی
میکروبیولوژی
پژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
Research
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">پیشزمینه و هدف: </span></span></strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">کوئوروم سنسینگ مکانیسمی است که در تنظیم بیان بسیاری از ژنهای حیاتی در باکتریها دخالت دارد. هرگونه اختلال در سیستم مذکور منجر به مهار عفونتهای باکتریایی خواهد شد. این مطالعه با هدف ارزیابی پتانسیل ضد حساسیت جمعیتی عصارههای گیاهی گل سرخ و استویا در مهار عفونت ایجادشده توسط سویه <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em> انجام گردید.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">مواد و روش کار</span></span></strong>: <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">10 جدایه <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em> از عفونت ایمپلنت دندانی جداسازی و شناسایی شدند. گونههای گیاهی از باغات استان فارس جمعآوری و عصاره گیری شد</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">ند</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">. تأثیر عصاره گیاهان بر مکانیسم حساسیت جمعیتی با کمک </span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">سویه</span></span> <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">گزارشگر <em>کروموباکتریوم</em></span></span> <em><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">ویولاسئوم </span></span></em><em><span dir="LTR">CV026</span></em> <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">و همچنین قدرت تولید بیوفیلم جدایهها به روش میکروتیترپلیت ارزیابی گردید. ترکیبات موجود در عصارههای گیاهی گل سرخ و استویا توسط </span></span><span dir="LTR">GC-MASS</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> شناسایی گردید.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">یافتهها</span></span></strong>: <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">عصارههای گیاهی هردو بطور معنیداری (05/0></span></span><span dir="LTR"> p</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">)</span></span> <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">دارای خاصیت ضد حساسیت جمعیتی بوده بهطوریکه این خاصیت در گل سرخ </span></span><span dir="LTR">)</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">5/0</span></span><span dir="LTR"> ±</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">19</span></span><span dir="LTR">(</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">نسبت به استویا)</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">5/0</span></span><span dir="LTR"> ±</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">17</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">) بیشتر میباشد. هر دو عصاره دارای خاصیت</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> ضد میکروبی و ضد بیوفیلم نیز بودند. نتایج </span></span><span dir="LTR">GC-MASS</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> مشخص نمود که گل سرخ دارای ترکیباتی همچون </span></span><span dir="LTR">Geraniol</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">، </span></span><span dir="LTR">β-Citronellol</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> و </span></span><span dir="LTR">Linalool</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> و استویا دارای </span></span><span dir="LTR">Furfural</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">، </span></span><span dir="LTR">Terpinen-4-ol</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">، </span></span><span dir="LTR">Linalool</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> و </span></span><span dir="LTR">α-Pinenem</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> میباشد.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">بحث و نتیجهگیری</span></span></strong>: <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">با توجه به ویژگی ضد حساسیت جمعیتی عصارههای گل سرخ و استویا، میتوان با شناسایی و ارزیابی دقیقتر ترکیبات مؤثر این عصارهها در راستای پیشگیری و درمان عفونتهایی با منشاء باکتریایی استفاده نمود.</span></span><br>
<a name="_Toc416081061"><strong><em>Background & Aims: </em></strong></a>Quorum Sensing is a mechanism by which orchestrate the expression of many genes in bacteria. Therefore, any interference with the system will inhibit bacterial infections. The principal purpose of the research was to evaluate the potential of anti-quorum sensing of <em>Rosa damascena</em> and <em>Stevia rebaudiana</em> against <em>Staphylococcus aureus</em>.<br>
<strong><em>Materials & Methods: </em></strong>Ten isolates of Staphylococcus aureus were collected and identified. Plant species were collected from gardens of Fars province and extracted using 96% ethanol. The effect of anti-QS properties of the plant extracts was evaluated using Chromobacterium Violaceum CV026 biosensor. Furthermore, Biofilm production of the strains was investigated through the microtiter plate. In addition, the phytocompounds of Rosa and Stevia were identified by GC-MASS.<br>
<strong><em>Results: </em></strong>The results showed that Rosa damascene (19±0.5) and Stevia rebaudiana (17±0.5) extracts significantly (P<0.05) possess anti-QS activities. Moreover, both extracts had antimicrobial activity and anti-biofilm properties. The results of the GC-MASS analysis also disclosed that the extract of rosa contains compounds such as Geraniol, β-Citronellol and Linalool, and also the extract of Stevia has compounds similar to Furfural, Terpinen-4-ol, Linalool, and α-Pinenem which could interfere with bacterial QS.<br>
<strong><em>Conclusion</em></strong>: According to the anti-biofilm and anti-QS properties of Rosa and Stevia extracts, the active compounds of the extracts, with an accurate evaluation, could be considered as an appropriate approach for bacterial treatment.
QS, AHL, ضد حساسیت جمعیتی, کروموباکتریوم ویولاسئوم
QS, AHL, anti-quorum sensing, Chromobacterium violaceum CV026
443
453
http://umj.umsu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4086-1&slc_lang=fa&sid=1
Milad
Makhfian
میلاد
مخفیان
m.makhfian@srbiau.ac.ir
3700319475328460032928
3700319475328460032928
No
Department of Microbiology, Jahrom Branch, Islamic Azad University, Jahrom, Iran (Corresponding Author)
گروه میکروبیولوژی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران (نویسنده مسئول)
Elham
Pishgar
الهام
پیشگر
elhampishgar1504@gmail.com
3700319475328460032929
3700319475328460032929
Yes
Department of Plant Pathology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه بیماریشناسی گیاهی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران