Studies in Medical Sciences
مجله مطالعات علوم پزشکی
Studies in Medical Sciences
Medical Sciences
http://umj.umsu.ac.ir
37
journal37
2717-008X
2717-008X
10.61186/umj
fa
jalali
1396
10
1
gregorian
2018
1
1
28
10
online
1
fulltext
fa
ارتباط ظرفیت تام آنتی اکسیدانی رژیم غذایی با سکته مغزی در بزرگسالان ایرانی
Dietary total antioxidant capacity in relation to stroke among Iranian adults
تغذیه
Nutrition
کارآزمایی بالینی
Clinical trials
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">پیشزمینه و هدف:</span></span></strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> اطلاعات محدودی در ارتباط با ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی و خطر سکته </span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">مغزی وجود دارد</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">. این مطالعه جهت بررسی ارتباط بین ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی و خطر سکته</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> مغزی</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> در میان بالغین ایرانی انجام شده است.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">مواد و روش کار</span></span></strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">: این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 195 </span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">بیمار مبتلا به سکته مغزی </span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">و 195 فرد شاهد بستری در بیمارستان الزهرای اصفهان انجام گردید. رژیم غذایی شرکتکنندگان بهوسیله پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی گردید. ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی بهوسیله دادههای بینالمللی مربوط به قدرت کاهنده فریک آنتیاکسیدان برآورد گردید. سکته</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> مغزی</span></span> <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">بهوسیله یک متخصص اعصاب با استفاده از روشهای تصویربرداری تأیید گردید. اطلاعات جمعیت شناختی با استفاده از پرسشنامه بهدست آمد. ارزیابیهای آنتروپومتری با استفاده ترازو، قد سنج و متر مناسب اندازهگیری شد. همچنین فعالیت فیزیکی توسط پرسشنامه ارزیابی گردید و بهصورت دقیقه در روز – معادل متابولیک بیان گردید.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">یافتهها</span></span></strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">: میانگین ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی میان گروه مورد و شاهد تفاوت معنیداری نداشت (6±2/10 در مقابل 8/4±4/10، 61/0=</span></span><span dir="LTR">P</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">)</span></span><span dir="LTR">.</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> بعد از تعدیل برای مخدوشگرها شامل دریافتهای غذایی فیبر و اسیدهای چرب امگا 3، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی ارتباط معکوس حاشیهای با خطر سکته مغزی داشت. بدین ترتیب که هر واحد افزایش در ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی با کاهش خطر سکته</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> مغزی به میزان</span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> 29درصد در ارتباط بود (71/0=</span></span><span dir="LTR">OR</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">؛ 01/1-5/0=</span></span><span dir="LTR">95%CI</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">، 06/0=</span></span><span dir="LTR">P</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">). زمانی که ارتباط را در میان سهکهای ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی بررسی کردیم، بعد از کنترل مخدوشگرها افرادی که در بالاترین سهک ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی بودند در مقایسه با بیمارانی که در پایینترین سهک قرار داشتند بهطور حاشیهای 51درصد احتمال کمتری برای داشتن سکته مغزی داشتند (49/0=</span></span><span dir="LTR">OR</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">؛ 1-49/0=</span></span><span dir="LTR">95%CI</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">، 12/0=</span></span><span dir="LTR">P</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">).</span></span><br>
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">بحث و نتیجهگیری</span></span></strong>: <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">ما تقریباً یک ارتباط معکوس معنیداری بین </span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی </span></span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">و خطر سکته مغزی بهدست آوردیم. برای تأیید این یافتهها مطالعات آیندهنگر بیشتری موردنیاز میباشد.</span></span>
<strong><em>Background & Aims:</em></strong> Limited data are available linking dietary total antioxidant capacity (TAC) to the risk of stroke. This study was conducted to investigate the association between dietary TAC and odds of stroke among Iranian adults.<br>
<strong><em>Materials & Methods:</em></strong> This case-control study was done on 195 hospitalized stroke cases and 195 hospital-based controls in Al-Zahra hospital, Isfahan, Iran. Dietary intake of participants was assessed using a validated detailed food frequency questionnaire. Dietary TAC was estimated using the ferric-reducing antioxidant power (FRAP) international databases. Stroke was confirmed by a trained neurologist using standard imaging methods. Demographic information were obtained by related questionnaire. Anthropometric data were measured by appropriate scale and meter. Physical activity was also assessed by specific questionnaire and reported as MET-min/day.<br>
<strong><em>Results:</em></strong> Mean dietary TAC was not significantly different comparing cases and controls (10.2±6.0 vs 10.4±4.8, P= 0.61). However, after adjustment for potential confounders including dietary intakes of fiber and omega-3 fatty acids, we found almost significant inverse association between dietary TAC and odds of stroke; such that each unit increase in dietary TAC was associated with 29% reduced odds of stroke (OR: 0.71; 95% CI: 0.50-1.01, P= 0.06). When we examined the association across tertiles of dietary TAC, we found that after controlling for potential confounders, those in the top tertile of dietary TAC were 51% less likely to have stroke than those in the bottom tertile (marginally significant) (OR=0.49; 0.49-1.00, p=0.12).<br>
<strong><em>Conclusion:</em></strong> We found an almost significant inverse association between dietary TAC and odds of stroke. Further studies of prospective design are required to confirm these findings.
استرس اکسیداتیو, بیماری مزمن, ظرفیت اکسیدانی, سکته مغزی
Case-control study, Oxidative stress, Chronic disease, antioxidant capacity, Stroke
610
619
http://umj.umsu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3431-1&slc_lang=fa&sid=1
Sepideh
Rahmani
سپیده
رحمانی
nafas_20_ssv@yahoo.com
3700319475328460020102
3700319475328460020102
No
Isfahan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
mehdi
sadeghian
مهدی
صادقیان
mehdisad69@gmail.com
3700319475328460020103
3700319475328460020103
No
Isfahan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
alireza
milajerdi
علیرضا
میلاجردی
amkhv@yahoo.com
3700319475328460020104
3700319475328460020104
No
Isfahan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
Forough
Shakeri
فروغ
شاکری
Vipmaster1369@gmail.com
3700319475328460020105
3700319475328460020105
No
Isfahan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
Ammar
Hassanzadeh keshtali
عمار
حسن زاده کشتلی
ahassanz@ualberta.ca
3700319475328460020106
3700319475328460020106
No
Isfahan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
Seyed mohammad
mousavi
سید محمد
موسوی
m.mouszvi@yahoo.com
3700319475328460020107
3700319475328460020107
No
Isfahan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
sanaz
kohansal
ساناز
کهنسال
sanaz.bnc@gmail.com
3700319475328460020108
3700319475328460020108
No
Isfahan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
Mohammad
Saadatnia
محمد
سعادت نیا
m.saadatniaa@yahoo.com
3700319475328460020109
3700319475328460020109
No
Isfahan University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
Ahmad
Esmaillzadeh
احمد
اسماعیل زاده
a.esmaillzadeh@gmail.com
3700319475328460020110
3700319475328460020110
Yes
Tehran University of Medical Sciences,
مرکز تحقیقات دیابت، موسسه علوم بالینی متابولیسم و غدد، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران