Studies in Medical Sciences
مجله مطالعات علوم پزشکی
Studies in Medical Sciences
Medical Sciences
http://umj.umsu.ac.ir
37
journal37
2717-008X
2717-008X
10.61186/umj
fa
jalali
1396
6
1
gregorian
2017
9
1
28
6
online
1
fulltext
fa
بررسی آزمایشگاهی تأثیر عصاره آبی ریشه ی شیرین بیان بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس و قارچ کاندیدا آلبیکنس
Effect of Glycyrrhiza glabra extract on Streptococcus mutans and Candida albicans (in vitro study)
میکروبیولوژی
میکروبیولوژی
پژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
Research
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">پیشزمینه و هدف: </span></span></strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">عفونتهای دهان و پوسیدگی دندان هنوز هم بهعنوان یکی از مشکلات مهم بهداشتی بهویژه در کشورهای درحالتوسعه میباشد. عصارهی ریشهی شیرینبیان حاوی ترکیبات گیاهی دارویی است که این ترکیبات توانایی سرکوب پاتوژنهای مرتبط با پوسیدگی و بیماریهای قارچی دهان را دارد. هدف از این مطالعه تعیین اثر ضد میکروبی عصارهی آبی ریشهی شیرینبیان بر باکتری <em>استرپتوکوکوس</em> <em>موتانس </em>و قارچ <em>کاندیدا آلبیکنس</em> است.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">مواد و روشها: </span></span></strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">در این مطالعه مداخلهای (تجربی-آزمایشگاهی) از عصارهی ریشهی شیرینبیان با کد هرباریوم 322 </span></span><span dir="LTR">-H00l-</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> 93 استفاده شد. سپس اثر غلظتهای </span></span><span dir="LTR">mg/ml</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> 256 - 2 عصاره آبی ریشه آن بر روی</span></span> <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">سویه استاندارد باکتری <em>استرپتوکوکوس موتانس </em>(</span></span><span dir="LTR">ATCC 35668</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">) و سویه استاندارد قارچ <em>کاندیدا آلبیکنس</em> (</span></span><span dir="LTR">ATCC 10231</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">)، با</span></span> <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">تعیین حداقل غلظت مهاری (</span></span><span dir="LTR">MIC</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">)<a href="#_ftn1" name="_ftnref1" title=""><sup><span dir="LTR"><sup><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.5pt;">[1]</span></span></sup></span></sup></a></span> و آزمون تعیین حداقل غلظت کشندگی (</span><span dir="LTR">MBC</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">)<a href="#_ftn2" name="_ftnref2" title=""><sup><span dir="LTR"><sup><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.5pt;">[2]</span></span></sup></span></sup></a></span> به روش </span><span dir="LTR">macro broth dilution</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> موردبررسی قرار گرفت. کلیه آزمایشات با سه بار تکرار انجام و میانگین نتایج بهدستآمده، در آنالیز آماری دادهها توسط نرمافزار 20 </span></span><span dir="LTR">SPSS</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> مورداستفاده قرار گرفت.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">یافتهها: </span></span></strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">حداقل غلظت مهاری عصارهی آبی ریشهی شیرینبیان برای استرپتوکوکوس موتانس </span></span><span dir="LTR">mg/ml</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> 2</span></span> <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">و حداقل غلظت کشندگی آن </span></span><span dir="LTR">mg/ml</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">16 بود. عصارهی آبی ریشهی شیرینبیان برای کاندیدا آلبیکنس در دامنه </span></span><span dir="LTR">mg/ml</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> 256 -2 نهتنها فاقد اثر مهارکنندگی بود</span></span> <span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">بلکه در این غلظتها گروه آزمون در مقایسه با گروه کنترل نسبت رشد بیشتری را از خود نشان میداد.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">نتیجهگیری</span></span></strong><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;">: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد اگرچه عصارهی آبی ریشهی شیرینبیان فاقد اثر ضد قارچی علیه <em>کاندیدا آلبیکنس</em> در غلظتهای </span></span><span dir="LTR">mg/ml</span><span style="font-family:nazanin;"><span style="font-size:9.5pt;"> 256- 2 است ولیکن دارای خاصیت ضد باکتریایی مؤثر برای باکتری <em>استرپتوکوکوس موتانس</em> بهعنوان یکی از پاتوژنهای اصلی در تشکیل پلاک و پوسیدگی دندان است.</span></span>
<strong><em>Background & Aims</em></strong>: Oral infections and dental caries are still considered as serious public health problems especially in developing countries. It is reported that <em>Glycyrrhiza glabra (G.glabra)</em> extract contains phytomedicine with antibacterial and antifungal properties capable of suppressing oral pathogens associated with plaque forming, caries or fungal diseases. The aim of this study was the assessment of antimicrobial and antifungal activity of aqueous root extract <em>G. glabra</em> on <em>Streptococcus mutans</em> (<em>S.mutans</em>) and <em>Candida albicans </em>(<em>C.albicans</em>).<br>
<strong><em>Materials & Methods</em></strong>: In this in-vitro experimental study, we evaluated antibacterial and antifungal activity of aqueous root extract of <em>G.glabra</em> (with 93H00l-322herbariyum code) against <em>S.mutans</em> ATCC 35668 and <em>C.albicans</em> ATCC 10231 in the range of 2 to 256 mg/ml by macro- broth dilution method, for determining minimal inhibitory concentration (MIC) and minimal bactericidal concentration (MBC). All of assay was performed in triplicate and the mean of result used for data analysis by SPSS 20 software.<br>
<strong><em>Results</em></strong>: Minimal inhibitory Concentration (MIC) of aqueous root extract of <em>G.glabra </em>were 2 mg/ml for <em>Streptococcus mutans</em> and Minimal Bactericidal Concentration (MBC) were 16 mg/ml. The aqueous root extract of <em>G glabra</em> not only had any antifungal activities against C<em>. albicans</em> in the range of 2-256 mg/ml but also the growth rate increased compared to control group.<br>
<strong><em>Conclusion</em></strong>: It was revealed that although aqueous root extract of <em>G.glabra</em> did not have antifungal effect against <em>C. albicans but</em> also had significant antibacterial activity against<em> S.mutans</em> as a major pathogen of oral hygiene and teeth caries<em>.</em>
عصاره آبی ریشه ی شیرین بیان , استرپتوکوکوس موتانس, کاندیدا آلبیکنس ,فعالیت ضد میکروبی
Glycirrihiza glabra, aqueous root extract, Streptococcus mutans, Candida albicans, antimicrobial activity
394
400
http://umj.umsu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3210-1&slc_lang=fa&sid=1
Faezah
Azmoudeh
فائزه
آزموده
fa.azmoodeh@gmail.com
3700319475328460024542
3700319475328460024542
No
Department of Pathology, Faculty of Dentistry, Qazvin University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی قزوین. دانشکده دندان پزشکی
Masoumeh
Aslanimehr
معصومه
اصلانی مهر
dr.aslanimehr@gmail.com
3700319475328460024543
3700319475328460024543
Yes
2Cellular and Molecular Research Center, Qazvin University of Medical Sciences
مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی
Neda
Lourizadeh
ندا
لوری زاده
amirshafaei074@gmail.com
3700319475328460024544
3700319475328460024544
No
Faculty of Dentistry, Qazvin University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی قزوین. دانشکده دندان پزشکی