Studies in Medical Sciences
مجله مطالعات علوم پزشکی
Studies in Medical Sciences
Medical Sciences
http://umj.umsu.ac.ir
37
journal37
2717-008X
2717-008X
10.61186/umj
fa
jalali
1391
7
1
gregorian
2012
10
1
23
4
online
1
fulltext
fa
بررسی سطح ید دریافتی زنان باردار شهرستان ارومیه: ارتباط با کیفیت و نحوه استفاده از نمک یدار
EVALUATION OF DIETARY IODINE STATUS DURING PREGNANCY IN URMIA COUNTY: ASSOCIATIONS TO THE QUALITY OF IODINATED-SALT AND UTILIZATION
آناتومی
آناتومی
پژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
Research
<p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><b><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">پیش زمینه و هدف: </span></b><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">سالیانه نزدیک به 38 میلیون از نوزادان در معرض خطرات ناشی از کمبود ید هستند. یددار کردن نمک خوراکی از مؤثرترین مداخلات وسیعی بوده است که در سطح جهان برای حذف اختلالات ناشی از کمبود ید صورت گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی سطح ید دریافتی زنان باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی – درمانی شهرستان ارومیه و</span><span dir="ltr"></span><span lang="FA" style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> </font></span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">ارتباط آن با کیفیت و نحوه استفاده از نمک یددار صورت گرفته است.<p></p></span></p><p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><b><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">مواد و روش کار</span></b><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">: 490 زن باردار در سه ماهه نخست بارداری به روش نمونه گیری خوشهای از پنج ناحیه شهری و هفت ناحیه روستایی انتخاب شدند. حجم نمونه مورد نظر بر اساس سهم هر ناحیه در تعداد بارداریهای ثبت شد تعیین گردید. نمونه نمک مصرفی خانوار،</span><span dir="ltr"></span><span lang="FA" style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> </font></span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">نمونه ادرار صبحگاهی و اطلاعات جمعیت شناختی آنها جمع آوری و مورد سنجش و تحلیل قرار گرفتند.<p></p></span></p><p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><b><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">یافتهها</span></b><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">: از تعداد کل 204 نفر (6/41%) روستایی و 286 نفر (4/58%) شهرنشین بودند. میانه </span><font size="2"><font face="Times New Roman"><span style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr">UIE</span><span dir="rtl"></span></font></font><span style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"><span dir="rtl"></span> <span lang="FA"><font face="Nazanin" size="2">به طور کلی</font></span></span><span dir="ltr"></span><span style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> µg/L </font></span><span dir="rtl"></span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"><span dir="rtl"></span>5/73 بوده که به ترتیب در جامعه شهری و روستایی</span><span dir="ltr"></span><span style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> µg/L </font></span><span dir="rtl"></span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"><span dir="rtl"></span>76 و </span><font size="2"><font face="Times New Roman"><span style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr">µg/L</span><span dir="rtl"></span></font></font><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"><span dir="rtl"></span> 64 بود که از نظر آماری اختلافی مشاهده نگردید. با توجه به معیارهای سازمان جهانی بهداشت، کمبود ید در 87درصد موارد مشاهده گردید.</span><span dir="ltr"></span><span lang="FA" style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> </font></span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">نسبت استفاده از نمک یددار در آشپزی و نمک سرسفره به ترتیب 92درصد</span><span dir="ltr"></span><span lang="FA" style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> </font></span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">و 96درصد بود. شرایط مطلوب نگهداری نمک یددار در 49درصد موارد مشاهده شد و 16درصد خانوارها نمک را در مراحل پایانی پخت غذا به آن اضافه میکردند.<p></p></span></p><p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><b><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">بحث و نتیجه گیری</span></b><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">: میزان شیوع بالای کمبود ید دریافتی در میان زنان باردار شهرستان ارومیه بیانگر نیاز این گروه به تأمین ید مورد نیاز است. مصرف نمک یددار نمیتواند به تنهایی تأمین کننده ید مورد نیاز زنان باردار باشد؛</span><span dir="ltr"></span><span lang="FA" style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> </font></span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">لذا ارائه مکمل ید در مناطقی که کمبود ید وجود دارد،</span><span dir="ltr"></span><span lang="FA" style="mso-bidi-language: FA" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> </font></span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">میتواند به رفع این کمبود کمک نماید.<p></p></span></p><p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><b><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"></span></b></p>
<p class="Abstract" style="MARGIN: 0in 0in 0pt"><span lang="EN-GB" style="mso-ansi-language: EN-GB"><p><font face="Times New Roman"><strong><font size="3"> </font></strong></font></p></span></p><p class="Abstract" style="MARGIN: 0in 0in 0pt"><span lang="EN-GB" style="mso-ansi-language: EN-GB"><p><font face="Times New Roman" size="3"><strong> </strong></font></p></span></p><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0in 0in 0pt"><font size="3"><i><strong>Background & Aims</strong></i><font face="Times New Roman"><span style="mso-bidi-font-weight: bold">:<i> </i>Nearly</span><span style="mso-ansi-language: EN-GB mso-bidi-font-weight: bold"> </span><span lang="EN-GB" style="mso-ansi-language: EN-GB">38 million newborns are at risk of iodine deficiency and related disorders (IDDs) annually. Universal salt iodination strategy is the most cost-effective method to combat IDDs. The aims of this study were to evaluate dietary iodine status in pregnant women attending local healthy authority services in Urmia County and its associations with table-salt iodine content and household usage.</span></font></font></p><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0in 0in 0pt"><font size="3"><i><strong>Materials & Methods</strong></i><font face="Times New Roman"><span style="mso-bidi-font-weight: bold">:</span><span lang="EN-GB" style="mso-ansi-language: EN-GB"> Pregnant women (n= 490) at 1<sup>st</sup> trimester were recruited by cluster-sampling from 5 urban- and 7 rural districts. Subjects were interviewed and relevant information was collected. Household salt samples as well as fasting urine samples were collected during 1<sup>st</sup> visit.<p></p></span></font></font></p><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0in 0in 0pt"><font size="3"><i><strong>Results</strong></i><font face="Times New Roman"><span style="mso-bidi-font-weight: bold">: </span>Distribution of rural- and urban inhabitants were 204 (41.6%) and 286 84.6%, respectively. Median <span lang="EN-GB" style="mso-ansi-language: EN-GB">UIE for entire population was 73.5 </span>µg/L. Medians<span style="mso-bidi-font-weight: bold"> </span><span lang="EN-GB" style="mso-ansi-language: EN-GB">UIE </span>for urban- and rural districts were 76 µg/L and 64 µg/L. The difference failed to reach statistical significance. When the subjects were grouped according to WHO criteria for iodine status it was found that 87% of the pregnant women were classified as iodine deficient. 92% of the subjects had declared that they were using iodinate salt for their cooking whilst 96% of households claimed using iodinate salt at the dinner table. Percentage of properly kept iodinate samples was 49%. 16% of households stated that iodinated salt was added at the end of cooking. </font></font></p><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0in 0in 0pt"><font size="3"><i><strong>Conclusion</strong></i>: <font face="Times New Roman"><span style="mso-bidi-font-weight: bold"><span style="mso-spacerun: yes"> </span></span>High prevalence of iodine deficiency among pregnant women in Urmia County indicates that the current USI strategy does cover the demand of both mothers and fetus. Thus, extra iodine is needed to maintain adequate iodine store during gestation in regions with border-line iodine sufficiency.</font></font></p><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0in 0in 0pt"><font size="3"></font></p><p align="center" class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: center MARGIN: 0in 0in 0pt"><font size="3"><strong>SOURCE</strong>: URMIA MED J 2012: 23(4): 451 ISSN: 1027-3727</font></p><p class="Abstract" style="MARGIN: 0in 0in 0pt" ><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0in 0in 0pt" >
ید دفعی ادرار، یددار کردن نمک، بارداری، کمبود ید، ید
Urinary iodine excretion, Universal salt iodination, Pregnancy, Iodine deficiency
440
445
http://umj.umsu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-582-277&slc_lang=fa&sid=1
Jafar
Nourooz-zadeh
جعفر
نوروززاده
jnouroozzadeh@yahoo.co.uk
370031947532846005705
370031947532846005705
Yes
Center for Food Science and Nutrition, Urmia University of Medical Sciences
مرکز تحقیقات سلامت غذا و آشامیدنیها، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
Asghar
Beiranvand
اصغر
بیرانوند
370031947532846005706
370031947532846005706
No
Urmia University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
Rahim
Rostami
رحیم
رستمی
370031947532846005707
370031947532846005707
No
Urmia University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
Shaker
Salarilak
شاکر
سالاری لک
370031947532846005708
370031947532846005708
No
Faculty of Medicine, Islamic Azad University, Tabriz Bannch
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبرِیز، دانشکده پزشکی