Studies in Medical Sciences
مجله مطالعات علوم پزشکی
Studies in Medical Sciences
Medical Sciences
http://umj.umsu.ac.ir
37
journal37
2717-008X
2717-008X
10.61186/umj
fa
jalali
1391
5
1
gregorian
2012
8
1
23
3
online
1
fulltext
fa
بررسی ویژگیهای ضد باکتریایی فیلم خوراکی زئین حاوی اسانس آویشن شیرازی و مونولورین بر علیه لیستریا مونوسیتوژنز و اشریشیا کلی O157: H7 در شرایط آزمایشگاهی
EVALUATION OF ANTIBACTERIAL CHARACTERISTICS OF ZEIN EDIBLE FILM INCORPORATED WITH ZATARIA MULTIFLORA BOISS ESSENTIAL OIL AND MONOLAURIN AGAINST LISTERIA MONOCYTOGENES AND E. COLI O157: H7 IN VITRO
آناتومی
آناتومی
پژوهشي(توصیفی- تحلیلی)
Research
<p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><b style="mso-ansi-font-weight: normal"><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">پیش زمینه و هدف:</span></b><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"> هدف این مطالعه تهیه و ارزیابی خصوصیات ضد باکتریایی فیلم </span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">خوراکی </span><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">زئین حاوی مونولورین و اسانس آویشن شیرازی به صورت تنهایی و ترکیبی در شرایط آزمایشگاهی است. <p></p></span></p><p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><b style="mso-ansi-font-weight: normal"><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">مواد و روش کار:</span></b><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"> فیلم زئین حاوی مونولورین (1 درصد) و اسانس (2 و 3 درصد) به روش کاستینگ تهیه و</span><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"> </span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">خصوصیات</span><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"> ضد باکتریایی فیلمهای تهیه شده علیه لیستریا مونوسیتوژنز و اشریشیا کلی </span><font size="2"><font face="Times New Roman"><span dir="ltr">O157: H7</span><span dir="rtl"></span></font></font><span style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"><span dir="rtl"></span> <span lang="AR-SA"><font face="Nazanin" size="2">به دو روش </font></span></span><font size="2"><font face="Times New Roman"><span dir="ltr">disc covering</span><span dir="rtl"></span></font></font><span style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"><span dir="rtl"></span> <span lang="AR-SA"><font face="Nazanin" size="2">و </font></span></span><font size="2"><font face="Times New Roman"><span dir="ltr">disc surface spreading</span><span dir="rtl"></span></font></font><span style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"><span dir="rtl"></span> <span lang="AR-SA"><font face="Nazanin" size="2">ارزیابی گردید. </font></span></span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"><p></p></span></p><p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><b style="mso-ansi-font-weight: normal"><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">یافتهها:</span></b><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"> نتایج نشان داد که فیلمهای زئین حاوی اسانس و منولورین، موجب افزایش معنیداری در اثرات ضد باکتریایی در مقایسه با گروه کنترل میگردد </span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA">(</span><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">05/0 </span><span dir="ltr"></span><span style="FONT-FAMILY: Symbol mso-ascii-font-family: 'Times New Roman' mso-hansi-font-family: 'Times New Roman' mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><span style="mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><font face="Symbol" size="2"><</font></span></span><span dir="rtl"></span><span style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"><span dir="rtl"></span> </span><font size="2"><font face="Times New Roman"><span style="mso-bidi-font-style: italic" dir="ltr">P</span><span dir="rtl"></span></font></font><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"><span dir="rtl"></span>)</span><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">. این افزایش متأثر از میزان ترکیب ضد میکروبی و نوع باکتری است، به طوری که لیستریا منوسیتوژنز حساس تر از</span><span dir="ltr"></span><span lang="AR-SA" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> </font></span><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">اشریشیا کلی</span><span dir="ltr"></span><span lang="AR-SA" style="mso-bidi-font-style: italic" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> </font></span><span dir="ltr"><font face="Times New Roman" size="2">O157: H7 </font></span><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">بود.</span><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"> در هر دو روش ارزیابی، تمامی فیلمها به جز فیلم زئین خالی، اثرات ضد باکتریایی مناسبی علیه </span><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">لیستریا منوسیتوژنز نشان دادند در حالی که تنها فیلمهای حاوی اسانس اثرات ضد باکتریایی علیه اشریشیا کلی</span><span dir="ltr"></span><span lang="AR-SA" style="mso-bidi-font-style: italic" dir="ltr"><span dir="ltr"></span><font face="Times New Roman" size="2"> </font></span><font size="2"><font face="Times New Roman"><span dir="ltr">O157: H7</span><span dir="rtl"></span></font></font><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"><span dir="rtl"></span> را نشان دادند. از لحاظ اثر بخشی، فیلم زئین حاوی 3 درصد اسانس، بهترین اثر ضد باکتریایی را علیه هر دو باکتری داشت. همچنین نتایج نشان داد که در تمامی فیلمهای مورد مطالعه، در ناحیه تماس فیلم و آگار، کلنی باکتریایی مشاهده نگردید. <p></p></span></p><p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><b style="mso-ansi-font-weight: normal"><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt">بحث و نتیجه گیری:</span></b><span lang="AR-SA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt"> نتایج نشان داد که به جای استفاده مستقیم ترکیبات ضد میکروبی مونولورین و اسانس آویشن برای جلوگیری از رشد عوامل میکروبی، میتوان با وارد کردن این ترکیبات در فیلم خوراکی زئین، اثرات ضد میکروبی آنها را تقویت کرد.</span></p><p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"></span></p><p class="Chekide" style="TEXT-JUSTIFY: kashida TEXT-ALIGN: justify TEXT-KASHIDA: 0% MARGIN: 0in 0in 0pt unicode-bidi: embed DIRECTION: rtl" dir="rtl"><span lang="FA" style="FONT-FAMILY: Nazanin FONT-SIZE: 9.5pt mso-ansi-font-size: 8.5pt mso-bidi-language: FA"><p> </p></span></p>
<p class="Abstract" style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt" dir="ltr"><span style="mso-fareast-language: EN-US"><p><strong><font face="Times New Roman" size="3"> </font></strong></p></span></p><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0cm 0cm 0pt" dir="ltr"><font face="Times New Roman"><font size="3"><i><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA"><strong>Background & Aims</strong></span></i><span><strong>:</strong> The aim of the study was to develop and investigate antibacterial characteristics of zein edible film assimilated with monolaurin (M) and Zataria multiflora Boiss essential oil (ZEO) alone and in combination with each others. <p></p></span></font></font></p><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0cm 0cm 0pt" dir="ltr"><font face="Times New Roman"><font size="3"><b><i><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA">Materials & Methods</span></i></b><b><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA">:</span></b><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA"> Zein films containing M (1%) and ZEO (2 and 3%) were developed by casting method and subsequently, antibacterial characteristics were assessed based on disc covering and disc surface spreading methods against Listeria monocytogenes and E. coli O157: H7. <p></p></span></font></font></p><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0cm 0cm 0pt" dir="ltr"><font size="3"><font face="Times New Roman"><b><i><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA">Results</span></i></b><b><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA">:</span></b><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA"> Compared to</span><span dir="rtl"></span><span style="mso-fareast-language: EN-US" dir="rtl"><span dir="rtl"></span> </span><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA">the control films, significant enhancements were observed on antimicrobial activity when ZEO and M were added (P</span></font><span style="FONT-FAMILY: Symbol mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA mso-ascii-font-family: 'Times New Roman' mso-hansi-font-family: 'Times New Roman' mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><span style="mso-char-type: symbol mso-symbol-font-family: Symbol"><font face="Symbol"><</font></span></span><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA"><font face="Times New Roman">0.05). This increase was influenced by the type of agents as well as type of bacteria, which L. monocytogenes was more susceptible than E. coli O157: H7. In both methods, all prepared films, with the exception of plain zein film, exhibited antibacterial activity against L. monocytogenes while only films containing ZEO showed antibacterial activity against E. coli O157: H7. Generally, films containing 3% ZEO showed an excellent antibacterial activity against both tested bacteria. However, bacterial growth under the films was negative for all applied films samples. <p></p></font></span></font></p><p class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: justify MARGIN: 0cm 0cm 0pt" dir="ltr"><font size="3"><font face="Times New Roman"><b><i><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA">Conclusion</span></i></b><b><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA">:</span></b><span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA"> It is concluded that in contrary to direct use of monolaurin and ZEO to control microbial pathogens, incorporating both agents into edible zein film strengthens antimicrobial characteristics of them.</span></font></font><b><p><font face="Times New Roman" size="3"> </font></p></b></p><p align="center" class="Amatnmagale" style="TEXT-ALIGN: center MARGIN: 0cm 0cm 0pt" dir="ltr"><font size="3"><font face="Times New Roman"><b>SOURCE</b>: URMIA MED J 2012: 23(3): 352 ISSN: 1027-3727<span style="mso-fareast-language: EN-US mso-bidi-language: FA"><p></p></span></font></font></p>
فیلم زئین، مونولورین، آویشن شیرازی، لیستریا منوسیتوژنز، اشریشیا کلی O157: H7
Zein film, monolaurin, Zataria multiflora Boiss, Listeria monocytogenes, E. coli O157: H7.
232
240
http://umj.umsu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-582-250&slc_lang=fa&sid=1
Hossein
Tajik
حسین
تاجیک
h.tajik@urmia.ac.ir
370031947532846005446
370031947532846005446
Yes
Department of Medicinal and Industrial Plants Institute of Biotechnology, Urmia University, Urmia, Iran
گروه بیوتکنولوژی گیاهان دارویی و صنعتی، پژوهشکده زیست فناوری، دانشگاه ارومیه
Seyed Mehdi
Razavi Rohani
سید مهدی
رضوی روحانی
370031947532846005447
370031947532846005447
No
Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه
Mehran
Moradi
مهران
مرادی
370031947532846005448
370031947532846005448
No
Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه
Azra
Farhangfar
عذرا
فرهنگ فر
370031947532846005449
370031947532846005449
No
Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University
دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه