%0 Journal Article %A kheiri, Aghakhan %A aliakbarlu, Javad %A tehmasebi, raheleh %T EVALUATION OF ANTIOXIDANT PROPERTIES OF PERCH AND CARP FISH OF ARAS RIVER AND THEIR HEALTH EFFECTS IN HUMANS %J Studies in Medical Sciences %V 30 %N 12 %U http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4944-fa.html %R %D 2020 %K Healthy, perch, carp, Aras River, Antioxidants properties, %X پیش‌زمینه و هدف: ازآنجایی‌که آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی موجود در ماهی‌ها نقش مهمی در مهار رادیکال‌های آزاد و پیشگیری از بیماری‌ها مانند سرطان، آترواسکلروزیس، دیابت و غیره در انسان دارند، این مطالعه به‌منظور سنجش خاصیت آنتی‌اکسیدانی ماهی سوف و کپور رودخانه ارس جهت بررسی اثرات سلامتی بخش آن‌ها در انسان واقع در شمال غرب ایران انجام گردید. مواد و روش کار: در این پژوهش پس از تهیه عصاره آبی و الکلی گوشت 2 گونه از ماهیان پرمصرف موردمطالعه صیدشده در حوزه رودخانه ارس (سوف و کپور)، خاصیت آنتی‌اکسیدانی عصاره آن‌ها با استفاده از روش‌های DPPH، ABTS و RP در مقایسه با BHT موردبررسی قرار گرفت. نتایج با آنالیز واریانس یک‌طرفه و تست تعقیبی دانکن بررسی شد. یافته‌ها: طبق نتایج به‌دست‌آمده در عصاره‌های آبی و الکلی، گوشت ماهی سوف به‌طور معناداری دارای خواص آنتی‌اکسیدانی و قدرت احیاکنندگی بالاتری نسبت به ماهی کپور دارا بود. تفاوت معنی‌داری بین خاصیت آنی اکسیدانی گوشت دو گونه ماهی وجود داشت (P<0.05). بحث و نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که گوشت ماهی سوف خاصیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری را دارا می‌باشد. این نتایج با توجه به اثرات مفید آنتی‌اکسیدان‌ها برای سلامتی انسان، مصرف ماهی به‌ویژه ماهی‌ها با خواص آنتی‌اکسیدانی و احیاکنندگی بالا مانند ماهی سوف را توصیه می‌کند. %> http://umj.umsu.ac.ir/article-1-4944-fa.pdf %P 981-993 %& 981 %! %9 Research %L A-10-4195-2 %+ Associate Professor, Department of Health Food, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran (Corresponding Author) %G eng %@ 2717-008X %[ 2020