RT - Journal Article T1 - Antimicrobial effects of hydroalcohol sumac extract with chitosan containing Zataria multiflora Boiss essential oil on beef meat in normal and modified atmosphere packaging JF - URMIAMJ YR - 2017 JO - URMIAMJ VO - 28 IS - 3 UR - http://umj.umsu.ac.ir/article-1-3781-fa.html SP - 192 EP - 205 K1 - Sumac extract K1 - Modified atmosphere K1 - Antimicrobial effect AB - پیش‌زمینه و هدف: گوشت گاو به دلیل داشتن مواد مغذی ضروری، مستعد فساد میکروبی بوده و در طبیعت دچار فساد می­گردند. امروزه بسیاری از مصرف‌کنندگان، به دلیل اثرات جانبی نگه­دارنده­های شیمیایی نظیر سرطا­ن­زایی و ناقص الخلقه­زایی متقاضی استفاده از جایگزین­های طبیعی آن‌ها می­باشند. مواد و روش­ها: در این مطالعه اثر عصاره آبی-الکلی سماق (2 درصد و 4 درصد)، اسانس آویشن شیرازی (1 درصد) و کیتوزان به‌تنهایی و به شکل ترکیبی بر خصوصیات میکروبی گوشت قرمز در بسته­بندی معمولی و بسته­بندی اتمسفر اصلاح‌شده (80 درصد اکسیژن و 20 درصد دی‌اکسید کربن) در دمای یخچال موردبررسی قرار گرفتند. نمونه­ها به مدت 20 روز در دمای چهار درجه نگه­داری و در روزهای صفر، چهار، هشت، 16 و 20 مورد آزمایش قرار گرفتند. یافته­ها: کاهش معنی­داری در شمارش کلی باکتری­ها، باکتری­های اسیدلاکتیک، گونه­های سودوموناس، خانواده انتروباکتریاسه و کپک-مخمر در همه تیمار­ها نسبت به تیمار کنترل در طول زمان نگه­داری مشاهده گردید. بیشترین اثر ضد­میکروبی در تیمار کیتوزان، عصاره سماق 4 درصد و اسانس در شمارش کلی باکتریها (69/3 و 04/4 log CFU/g (لگاریتم شمارش کلنی/ گرم) کاهش درمقایسه با کنترل)، انتروباکتریاسه (61/3 و 73/3 log CFU/g در مقایسه با کنترل) و باکتری­های اسیدلاکتیک (67/2 و 53/2 log CFU/g کاهش) به‌ترتیب در بسته­بندی معمولی و اتمسفر اصلاح شده یافت گردید. بحث و نتیجه ­گیری: این نتایج پتانسیل کیتوزان، عصاره آبی-الکلی سماق و اسانس آویشن شیرازی را به‌عنوان نگه­دارنده­های طبیعی در دمای یخچال در بسته­بندی معمولی و اتمسفر اصلاح شده پیشنهاد می­دهد. LA eng UL http://umj.umsu.ac.ir/article-1-3781-fa.html M3 ER -