%0 Journal Article %T %J Studies in Medical Sciences %V 17 %N 1 %U http://umj.umsu.ac.ir/article-1-59-fa.html %R %D 2006 %K %X پیش زمینه و هدف: استئوپروزیس یک پدیده مزمن و پیشرونده همراه با کاهش توده استخوانی است. بروز استئوپروزیس مولتی فاکتوریال می باشد که عوامل تغذیه ای می تواند در توسعه و حفظ توده استخوانی و پیشگیری و یا درمان آن موثر باشد.در این مطالعه وضعیت تغذیه ای زنان یائسه به خصوص از لحاظ دریافت کلسیم و تکرر مصرف مواد لبنی و ارتباط بین کلسیم و دانسیته استخوانی در سه گروه از زنان یائسه از لحاظ وضعیت استخوانی (طبیعی، استئوپنیک و مبتلا به استئوپروز) بررسی شده است.روش بررسی: مطالعه به صورت توصیفی – تحلیلی بر روی 46 زن یائسه با میانگین 58±0.81 سال انجام گرفت. برای هر فرد پرسشنامه عمومی، پرسشنامه 24 ساعت یاد آمد غذایی روزانه (دو روز معمولی و یک روز تعطیل) و فرم بسامد غذایی برای فرآورده های لبنی تکمیل گردیده است. برای تعیین تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) از نواحی FN، LS عکسبرداری به روش DEXA صورت گرفت.یافته ها: بعد از تعیین تراکم مواد معدنی استخوان، 6 نفر طبیعی، 22 نفر استئوپنیک و 18 نفر استئوپروتیک تشخیص داده شدند. از لحاظ میزان و دریافت انرژی و درشت مغذی ها (کربوهیدرات ها، پروتیین و چربی) در هیچ کدام از گروه ها کمبودی مشاهده نشد ولی از لحاظ دریافت منیزیم در هر سه گروه کمبود دیده شد و در مورد دریافت کلسیم غذایی بین گروه طبیعی و گروه دارای پوکی استخوان اختلاف معنی داری وجود داشت (P=0.02). مقایسه تکرر مصرف مواد لبنی بین گروه طبیعی و گروه دارای پوکی استخوان اختلاف معنی داری را نشان می دهد (p=0.01). ارتباط مستقیم معنی داری بین کلسیم غذایی روزانه و تراکم مواد معدنی استخوان به دست آمد (P=0.0001, r=0.572).نتیجه گیری: در زنان یائسه از لحاظ میزان دریافت کلسیم غذایی روزانه کمبود واضحی مشاهده می شود و تکرر مصرف مواد لبنی به عنوان منبع مهم کلسیم پایین تر از مقدار توصیه شده است. آموزش تغذیه ای به منظور دریافت بیشتر کلسیم غذایی یا مکمل ها توصیه می شود. %> http://umj.umsu.ac.ir/article-1-59-fa. %P 9-15 %& 9 %! %9 Research %L A-10-1-59 %+ %G eng %@ 2717-008X %[ 2006