Research code: 11217
Ethics code: IR.UMSU.REC.1401.032
استاد تغذیه، گروه تغذیه، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت مواد غذایی و آشامیدنی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول) ، ghavamzadeh.s@gmail.com
چکیده: (1087 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: سرطانهای کلورکتال و معده از شایعترین انواع سرطانها هستند. درک رابطه میان فاکتورهایی غذایی و این سرطانها برای پیشگیری از سوءتغذیه و مدیریت آن در بیماران بسیار مهم است. این مطالعه باهدف بررسی مقایسهای دریافتهای غذایی و سنجههای تنسنجی بیماران سرطانی غیر متاستاتیک کلورکتال و معده با گروه افراد سالم انجام شد.
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 167 شرکتکننده (سرطان معده (51 نفر)، کلورکتال (58 نفر) و گروه کنترل (58 نفر) ارزیابی شدند. اندازهگیری پارامترهای تنسنجی با استفاده از روشهای استاندارد انجام گردید؛ همچنین، دریافتهای غذایی با استفاده از پرسشنامه یاد آمد 24 ساعته ارزیابی شد. در ادامه، تحلیلهای آماری با استفاده از نرمافزار SPSS-21 انجام شد.
یافتهها: یافتههای حاصل از مطالعه نشان داد، نمایه توده بدنی، دور کمر، نسبت دور باسن در گروه کنترل بهطور معنیداری بالاتر بود (01/0>p)؛ همچنین در بیماران کلورکتال آیت نسبتها بالاتر از سرطانیهای معده بودند (01/0>p). ارزیابی دریافتهای غذایی هر سه گروه نشان داد که دریافت کربوهیدرات، پروتئین، چربی و انرژی در گروه سرطان معده بهطور معنیداری کمتر از گروه سرطان کلورکتال (01/0>p) بود. همچنین در گروه سرطان معده، دریافت انرژی، کربوهیدرات، پروتئین و چربی بهطور معنیداری کمتر از دو گروه دیگر بود (05/0 >p).
بحث و نتیجهگیری: بر اساس نتایج این مطالعه، به نظر میرسد بیماران مبتلابه سرطان تفاوت معنیداری در بین شاخصهای تنسنجی و دریافتهای غذایی با افراد غیر مبتلا دارند. پیشنهاد میشود از گروهدرمانی متخصصین تغذیه برای بهبود وضعیت سلامت آنها استفاده گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) |
موضوع مقاله:
تغذیه