دوره 32، شماره 9 - ( آذر 1400 )                   جلد 32 شماره 9 صفحات 714-707 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استادیار سم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، abbasj63@gmail.com
چکیده:   (1577 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: الگوی تجویز دارو­های ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID) در سطح کشور به‌طور محدود مطالعه شده است. هدف از این مطالعه، ارزیابی الگوی تجویز دارو­های NSAID در نسخ بیماران مراجعه‌کننده به داروخانه­های آموزشی امام خمینی و طالقانی شهرستان ارومیه در 6 ماه اول سال 1398، جهت ارائه راهکار­هایی برای کاهش تجویز بی‌رویه آن‌ها، با توجه به تجویز بیش‌ازحد این دسته­ دارویی و نیز عوارض جانبی بالای این گروه دارویی می­باشد.
مواد و روش‌ کار: در این مطالعه­ی گذشته‌نگر و مقطعی، تمامی نسخ حاوی دارو­های NSAID بیماران مراجعه‌کننده به داروخانه­های آموزشی بیمارستان‌های طالقانی و امام خمینی ارومیه در 6 ماه اول سال 1398 به‌صورت تمام شماری توسط نرم‌افزار تبیان بررسی‌شده و تداخلات هر نسخه توسط نرم‌افزار Lexicomp بررسی‌شده و داده­ها جمع‌آوری شدند.
یافته‌ها: از بین 47652 نسخه حاوی داروهای NSAID­ بررسی‌شده در هر دو داروخانه، بیشترین و کمترین داروی تجویزشده به ترتیب آمپول کتورولاک 30mg/mL و کپسول مفنامیک اسید mg250 بود. بیشترین میزان تداخلات ماژور و متوسط در داروخانه امام خمینی در نسخ حاوی آمپول کتورولاک 30mg/mL به ترتیب به میزان 41.9 درصد و 32.1 درصد و همین‌طور در داروخانه بیمارستان طالقانی نیز بیشترین میزان هر دو نوع تداخل در نسخ حاوی آمپول کتورولاک به ترتیب به میزان 75.2 درصد و 76.6 درصد مشاهده گردید.
بحث و نتیجه‌گیری: دارو­های NSAID به میزان زیادی تجویز می‌شوند و تداخلات دارویی زیادی در نسخ حاوی این دارو­ها مشاهده می­شود. از این مطالعه نتیجه‌گیری می‌شود که پزشکان نیاز به دقت و آموزش بیشتر در زمینه تداخلات دارو­­های NSAID با یکدیگر و نیز سایر دارو­ها دارند.
متن کامل [PDF 560 kb]   (404 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: داروسازی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.