دوره 31، شماره 9 - ( آذر 1399 )                   جلد 31 شماره 9 صفحات 657-650 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه زیست شناسی، دانشگاه بوعلی‌سینا، همدان، ایران (نویسنده مسئول) ، mirazi205@gmail.com
چکیده:   (2310 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: هدف از این مطالعه، ارزیابی اثرات حفاظتی عصاره میوه گیاه تمشک بر سطوح سرمی LH، FSH و تستوسترون و تعداد و درصد تحرک اسپرم در موش‌های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می‌باشد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، تعداد 50 سر موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار استفاده شد و به پنج گروه تقسیم شدند: (کنترل)، دیابتی (DM، 55 میلی‌گرم بر کیلوگرم وزن بدن، داخل صفاقی) و تیمارها (DM + تیمار با دوزهای 50، 100 و 200 میلی­گرم بر کیلوگرم عصاره میوه گیاه تمشک). در پایان آزمایشات سطح سرمی هورمون‌های LH، FSH و تستوسترون و همچنین تعداد و درصد تحرک اسپرم تعیین شد. داده‌ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه مورد تجزیه‌و‌تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: سطوح سرمی LH و FSH در گروه DM افزایش معنی‌داری نسبت به دیگر گروه‌ها نشان داد (P<0.05). پس از تیمار با عصاره میوه تمشک، سطوح سرمی LH و FSH به شکل معنی‌داری نسبت به گروه DM کاهش پیدا کرد (P<0.05). سطح سرمی تستوسترون و تعداد و درصد تحرک اسپرم در گروه DM کاهش معنی‌داری پیدا کرد (P<0.05). استفاده از عصاره میوه تمشک موجب افزایش معنی‌دار تستوسترون و تعداد اسپرم و بالا رفتن تحرک آن‌ها در گروه‌های تیمار نسبت به گروه DM شد (P<0.05).
نتیجه‌گیری: عصاره میوه تمشک با افزایش ترشح هورمون تستوسترون و بهبود اسپرماتوژنز در موش‌های صحرایی مبتلا به دیابت با STZ، منجر به بهبود عملکرد محور هیپوفیز-گناد می‌شود.
متن کامل [PDF 2101 kb]   (687 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: فیزیولوژی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.