Mahdiloo A, Moheb N, Tabatabaei S M, Alivandi Vafa M. EFFECTIVENESS OF COMBINATION OF TRANSCRANIAL DIRECT CURRENT STIMULATION AND MINDFULNESS-BASED GROUP COGNITIVE THERAPY ON DEPRESSION REDUCTION IN NONCLINICAL POPULATIONS. Studies in Medical Sciences 2021; 32 (5) :354-364
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5292-fa.html
مهدیلو اکبر، محب نعیمه، طباطبائی سید محمود، علیوندی وفا مرضیه. اثربخشی تلفیق تحریک با جریان الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه و شناختدرمانی گروهی مبتنی بر ذهنآگاهی بر کاهش افسردگی در جمعیت غیر بالینی. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1400; 32 (5) :354-364
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-5292-fa.html
استادیار روانشناسی، گروه روانشناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران (نویسنده مسئول) ، moheb@iaut.ac.ir
چکیده: (2291 مشاهده)
پیشزمینه و هدف: افسردگی شایعترین اختلال روانی در دنیا است. درمان از طریق تحریک با جریان الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه یکی از درمانهای جدید، و شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهنآگاهی یکی از درمانهای مؤثر برای افسردگی هست. این مطالعه باهدف بررسی اثربخشی تلفیق این دو شیوه درمانی بر کاهش افسردگی در جمعیت غیربالینی انجام شده است.
مواد و روش کار: این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون با گروه کنترل بود. آزمودنیها 75 نفر از دانشجویان دارای علائم افسردگی بودند که با روش هدفمند، بر اساس نمرات پرسشنامه افسردگی بک (نمره بالای 15) انتخاب و بهصورت تصادفی در 5 گروه 15 نفری (شامل 3 گروه آزمایش، گروه تحریک ساختگی و گروه کنترل) جایگزین و در دو مرحله پیشآزمون و پسآزمون با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک ارزیابی شدند. دادههای پژوهش با تحلیل کوواریانس با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد هر سه گروه آزمایش کاهش معنیداری در نمرات افسردگی در پسآزمون داشتند (05/0p<) درحالیکه در گروههای تحریک ساختگی و کنترل، تفاوت معنیداری در نمرات افسردگی پسآزمون مشاهده نشد (05/0p>). همچنین کاهش نمرات افسردگی در گروه تلفیق تحریک با جریان الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه و شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بهطور معنیدار بیشتر از سایر گروههای آزمایش بود.
بحث و نتیجهگیری: تلفیق تحریک با جریان الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه و شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش افسردگی در جمعیت غیربالینی مؤثر است.
نوع مطالعه:
کارآزمایی بالینی |
موضوع مقاله:
روانشناسی