دوره 32، شماره 5 - ( مرداد 1400 )                   جلد 32 شماره 5 صفحات 364-354 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استادیار روانشناسی، گروه روانشناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران (نویسنده مسئول) ، moheb@iaut.ac.ir
چکیده:   (1923 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: افسردگی شایع­ترین اختلال روانی در دنیا است. درمان از طریق تحریک با جریان الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه یکی از درمان­های جدید، و شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن­آگاهی یکی از درمان­های مؤثر برای افسردگی هست. این مطالعه باهدف بررسی اثربخشی تلفیق این دو شیوه درمانی بر کاهش افسردگی در جمعیت غیربالینی انجام شده است.
مواد و روش‌ کار: این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون با گروه کنترل بود. آزمودنی­ها 75 نفر از دانشجویان دارای علائم افسردگی بودند که با روش هدفمند، بر اساس نمرات پرسش­نامه افسردگی بک (نمره بالای 15) انتخاب و به‌صورت تصادفی در 5 گروه 15 نفری (شامل 3 گروه آزمایش، گروه تحریک ساختگی و گروه کنترل) جایگزین و در دو مرحله پیش‌آزمون و پس‌آزمون با استفاده از پرسش­نامه­ افسردگی بک ارزیابی شدند. داده­های پژوهش با تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد هر سه گروه آزمایش کاهش معنی­داری در نمرات افسردگی در پس­آزمون داشتند (05/0p<) درحالی‌که در گروه­های تحریک ساختگی و کنترل، تفاوت معنی­داری در نمرات افسردگی پس‌آزمون مشاهده نشد (05/0p>). هم­چنین کاهش نمرات افسردگی در گروه تلفیق تحریک با جریان الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه و شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی به‌طور معنی­دار بیش­تر از سایر گروه­های آزمایش بود.
بحث و نتیجه‌گیری: تلفیق تحریک با جریان الکتریکی مستقیم مغز از روی جمجمه و شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش افسردگی در جمعیت غیربالینی مؤثر است.
متن کامل [PDF 550 kb]   (613 دریافت)    
نوع مطالعه: کارآزمایی بالینی | موضوع مقاله: روانشناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.