دوره 26، شماره 2 - ( ماهنامه اردیبهشت 1394 )                   جلد 26 شماره 2 صفحات 111-102 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران ، p.molavi@arums.ac.ir
چکیده:   (7946 مشاهده)

پیش‌زمینه و هدف: سرطان سینه یکی از شایع‌ترین و جدی‌ترین مشکلات در سلامتی زنان است. یکی از بارزترین جلوه‌های آن، درد است که تحت تأثیر عوامل بیرونی و درونی متعددی قرار دارد. در راستای شناسایی عوامل تأثیرگذار بر ادراک درد در زنان مبتلا به سرطان سینه، پژوهش حاضر باهدف تعیین نقش انکار و الکسی تایمی بر ادراک درد در زنان مبتلا به سرطان سینه انجام گرفت.

مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر یک پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه زنان مبتلا به سرطان سینه مراجعه‌کننده به مراکز بالینی و درمانی نمازی شیراز در نیمه اول سال 93 تشکیل داده‌اند. با در نظر گرفتن ملاک‌های شمول که سن آزمودنی‌ها بین 18 تا 60 سال و حداقل تحصیلات سیکل بود، تعداد 50 بیمار مبتلا به سرطان سینه که تحت شیمی‌درمانی بودند، به شیوه نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای جمع‌آوری اطلاعات مشتمل بر پرسشنامه الکسی تایمی، مصاحبه نیمه ساختاریافته انکار و مقیاس دیداری شدت درد بود که به‌صورت فردبه‌فرد با بیماران توسط پژوهشگر تکمیل گردید. داده‌های به‌دست‌آمده نیز با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که درد با انکار (P<0/001, r=-0/52) رابطه‌ی معکوس و معنی‌دار و با الکسی تایمی (P<0/01, r=0/40) و دشواری در شناسایی احساسات از مؤلفه‌های الکسی تایمی (P<0/05, r=0/30) رابطه‌ی مستقیم و معنی‌دار دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 43درصد از کل واریانس درد به‌وسیله‌ی متغیرهای انکار و الکسی تایمی تبیین می‌شود.

نتیجه‌گیری: نتایج نقش انکار و الکسی تایمی را بر میزان ادراک درد در بیماران شیمی‌درمانی مبتلا به سرطان سینه نشان می‌دهند که نشانگر اهمیت عوامل روان‌شناختی بر میزان ادراک درد در این بیماران است.

 

متن کامل [PDF 248 kb]   (2406 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.