Ashraf H, Khaneshi F, Gholipoor Z, Gholampuor F, Zare S. EFFECT OF AQUEOUS EXTRACT OF BERBERIS INTEGERRIMA ROOT ON CHANGES IN BLOOD GLUCOSE, INSULIN, AND MORPHOLOGY OF PANCREAS IN STEREPTOZOTOCIN (STZ) INDUCED DIABETIC RATS. Studies in Medical Sciences 2013; 24 (10) :791-799
URL:
http://umj.umsu.ac.ir/article-1-1989-fa.html
اشرف حسین، خانشی فرشته، قلیپور زهرا، غلامپور فیروزه، زارع صمد. اثر عصاره آبی ریشه زرشک زرافشانی بر تغییرات قند و انسولین خون و مورفولوژی پانکراس در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین. مجله مطالعات علوم پزشکی. 1392; 24 (10) :791-799
URL: http://umj.umsu.ac.ir/article-1-1989-fa.html
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ، f.khaneshi@yahoo.com
چکیده: (15155 مشاهده)
پیش زمینه و هدف: اثربخشی گیاهان دارای خواص آنتیاکسیدانی در بهبود بیماری دیابت شناخته شده است و از آنجا که عصاره ریشه زرشک نیز دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشند لذا در این مطالعه اثر عصاره آبی ریشه زرشک زرافشانی بر متابولیسم کربوهیدرات و مورفولوژی پانکراس در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین بررسی شد.
مواد و روشها: پس از دیابتی کردن موشهای صحرایی با استرپتوزوسین، موشها به پنج گروه تقسیم شدند. گروه اول کنترل سالم، گروه دوم سالم تحت تیمار با ریشه زرشک mg/kg/bw)500(، گروه سوم کنترل دیابتی و دو گروه از موشهای دیابتی به ترتیب عصاره ریشه زرشک mg/kg/bw)500( و گلیبن کلامید mg/kg/bw)0.6( به مدت 6 هفته به روش گاواژ معدی دریافت کردند. بعد از اتمام دوره تیمار خونگیری انجام و سطح سرمی گلوکز به روش اسپکتروفتومتری و انسولین به روش الایزا سنجش شد. پس از تهیه مقاطع بافتی از پانکراس و رنگآمیزی H&E مطالعات بافتی با میکروسکوپ نوری صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصارهی ریشه زرشک با دوز mg/kg/bw)500(، کاهش معنیداری (01/0 P≤ ) در گلوکز سرم و افزایش معنیدار (01/0P≤ ) در انسولین سرم نسبت به گروه دیابتی ایجاد کرده است، همچنین توانسته میانگین قطر و تعداد جزایر به طور معنیداری افزایش دهد (05/0P≤ ).
نتیجه گیری: عصاره ریشهی زرشک اثر هایپوگلیسمی خود را از طریق بهبود جزایر پانکراس و افزایش سطح سرمی انسولین انجام میدهد.