دوره 31، شماره 7 - ( مهر 1399 )                   جلد 31 شماره 7 صفحات 514-507 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشیار گروه حشره شناسی پزشکی، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول) ، chavshin@gmail.com
چکیده:   (2570 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: گونه‌های مختلف پشه آنوفل علاوه بر ایجاد مزاحمت ناشی از گزش و خون‌خواری، به دلیل دارا بودن نقش اساسی در انتقال برخی بیماری‌ها، دارای اهمیت قابل‌توجهی هستند. مطالعه حاضر به‌منظور شناسایی گونه­های متعلق به کمپلکس گونه Anopheles maculipennis s.l در استان آذربایجان غربی با استفاده از نشانگر مولکولی سیتوکروم اکسیداز یک (COI) انجام شد.
مواد و روش‌ کار: در مطالعه حاضر پس از جمع‌آوری نمونه‌ها از 12 منطقه در پنج شهرستان در استان آذربایجان غربی، گونه‌ها شناسایی شدند. پس از استخراج DNA، با استفاده از پرایمر­های ویژه، توالی میتوکندریایی COI نمونه‌ها تکثیر شدند و قرابت و تفاوت‌های اختلافات توالی‌های نوکلئوتیدی درون‌گونه‌ای و برون گونه‌ای توالی‌های بررسی گردید.
یافته‌ها: حضور سه گونه An. maculipennis s.s، An. messeae و An. sacharovi از گونه کمپلکس موردمطالعه و تنوع ژنتیکی قابل‌توجه در بین جمعیت‌های مختلف این‌گونه‌ها در استان آذربایجان غربی مشاهده شد. پراکنش گونه An. maculipennis s.s در مناطق موردمطالعه غالب بود.
بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به حضور سه گونه‌ی مختلف از گونه­های متعلق به کمپلکس An. maculipennis s.l در آذربایجان غربی و تفاوت‌های اساسی در ویژگی‌های زیستی، قدرت انتقال بیماری‌ها و مقاومت به حشره‌کش‌ها در هرکدام ازاین‌گونه‌ها، تعیین این پارامترها در تدوین برنامه‌های کنترلی برعلیه هر یک ازاین‌گونه‌ها در شرایط انتقال و استقرار بیماری‌های منتقله توسط این‌گونه‌ها، از اهمیت اساسی برخوردار است.
متن کامل [PDF 1698 kb]   (811 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: حشره شناسی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.