دوره 30، شماره 9 - ( آذر 1398 )                   جلد 30 شماره 9 صفحات 743-731 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشیار، گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، moradi.mehran@yahoo.com
چکیده:   (3519 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: نقاط کوانتومی کربنی (کربن‌دات)، دسته جدیدی از نانومواد با اندازه 1 تا 10 نانومتر هستند که به دلیل خصوصیات فلورسانس عالی، حلالیت بالا در آب، سازگاری زیستی و خواص ضدمیکروبی، در صنایع غذایی بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. در این مطالعه تجربی، نقاط کوانتومی کربنی از گیاه شاه توت تهیه و اثرات ضدباکتریایی آن به تنهایی و پس از اضافه شدن به فیلم نانوسلولز باکتریایی علیه استافیلوکوکوس اورئوس ATCC 25923 و اشرشیا کلی ATCC 25922 مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش کار: نقاط کوانتومی کربنی به روش هیدروترمال با استفاده از عصاره آبی شاه توت تهیه گردید. اندازه ذرات، میزان جذب و  طیف FTIR بررسی و خصوصیات ضدباکتریایی به روش انتشار در چاهک مورد ارزیابی قرار گرفت. فیلم نانوسلولز باکتریایی با استفاده از باکتری کوماگاتی گزیلینوم تهیه و نقاط کوانتومی کربنی به روش غوطه‌وری به فیلم اضافه شد و خصوصیات ضدباکتریایی فیلم بر علیه دو باکتری اشاره شده، به روش انتشار در آگار مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: اندازه نانوذرات تهیه شده از پراکنندگی بسیار محدودی برخوردار بود و بیش از 95 درصد ذرات در ابعاد کمتر از 10 نانومتر بودند. هاله ممانعت از رشد نقاط کوانتومی کربنی بر علیه استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیا کلی به ترتیب 9/11 و 2/10 میلی‌متر بود. پس از اضافه کردن نقاط کوانتومی کربنی به فیلم، خصوصیات مشابهی مشاهده‌گردید، به طوری‌که اثرات ضدباکتریایی فیلم بر علیه باکتری گرم مثبت بیشتر از گرم منفی بود. نتایج این مطالعه همچنان نشان داد که غوطه‌وری نقاط کوانتومی کربنی در فیلم در دمای 30 درجه سانتی‌گراد، اثر معنی‌داری (p < 0.05) بر خصوصیات ضدباکتریایی فیلم در مقایسه با غوطه‌وری در دمای  4 درجه سانتی‌گراد دارد.
بحث و نتیجه‌گیری: به دلیل خصوصیات ضدمیکروبی و جذبی مناسب نقاط کوانتومی کربنی، فیلم نانوسلولز حاوی این ترکیب، می‌تواند جایگاه ارزشمندی برای استفاده در فیلم‌های ضدمیکروب داشته باشد.
متن کامل [PDF 1050 kb]   (1300 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: دامپزشکی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.