دوره 30، شماره 10 - ( دی 1398 )                   جلد 30 شماره 10 صفحات 835-831 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استادیار گروه روانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران (نویسنده مسئول) ، dr.hamednia@yahoo.com
چکیده:   (3360 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: حاملگی کاذب اختلال روانی نادری است که اغلب در زنانی که با یک تعارض درون روانی مواجه هستند دیده می‌شود. پیدایش علائم بیماری غیرارادی و به‌اصطلاح در ضمیر ناخودآگاه صورت می‌گیرد و بیمار باور عمیق به داشتن حاملگی پیدا می‌کند. این باور درونی در شکل‌گیری علائم جسمانی مربوط به حاملگی نقش دارند.
معرفی بیمار: بیمار خانم متأهل 66 ساله‌ای است که از حدود 28 سالگی دچار اختلال دوقطبی نوع 1 بوده ولی تحت مراقبت مرتب پزشکی قرار نداشته است. بعلاوه همسر بیمار رابطه عاطفی مناسبی با وی نداشته و در همین راستا همسر دومی نیز برگزیده است. بیمار دارای سه فرزند پسر است که همگی ازدواج کرده‌اند و مستقل شده‌اند. ولیکن شوهر بیمار علاوه بر سه پسر خود دخترخوانده‌ای نیز دارد که همسر جدیدش با خود آورده است. مضافاً اینکه شوهر بیمار نسبت به دخترخوانده‌اش حتی بیشتر آر پسران خود ابراز محبت می‌کند بیمار در حمله اخیر خلقی که یک دوره افسردگی اساسی با خصوصیات پسیکوتیک را تجربه می‌کرد ادعای حاملگی کرده است.. کلیه آزمایش‌ها ازجمله سطح بتا اچ سی جی و سونوگرافی خلاف باور بیمار را نشان می‌دادند
بحث و نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه بیمار با حوادث استرس‌زای متعددی مواجه شده و درنتیجه تعارض‌های مختلف درون روانی در او پیدا شده است و به‌این‌ترتیب زمینه لازم فراهم‌شده و به نظر می‌رسد ابن حوادث، از طریق فرایندهای سایکودینامیک در شکل‌گیری حاملگی کاذب نقش ایفا کرده‌اند. هم‌چنین سطح پرولاکتین سرم بسیار بالا بود که احتمالاً به‌دلیل مصرف داروهای آنتی سایکوتیک بوده و این خود می‌توانست در پروراندن و تثبیت اشتغال ذهنی حاملگی تأثیر داشته است.
 
متن کامل [PDF 349 kb]   (979 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: روانپزشکی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.