دوره 30، شماره 4 - ( تیر 1398 )                   جلد 30 شماره 4 صفحات 289-281 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشیار گروه رفتارحرکتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، ramezani108@ut.ac.ir
چکیده:   (2769 مشاهده)
پیش‌زمینه و هدف: وزن هنگام تولد یکی از شاخص‌های مهم تعیین سلامت کودک می‌باشد که جنبه‌های مختلف رشد جسمانی و شناختی او را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هدف این پژوهش مقایسه شاخص‌های آنترپومتریک، بهره‌ی هوشی و رشد حرکتی در کودکان پیش‌دبستانی با و بدون وزن کم هنگام تولد بود.
مواد و روش‌ کار: پژوهش حاضر یک پژوهش علی-مقایسه ای می‌باشد. جامعه آماری شامل کودکان پیش‌دبستانی شهرستان مریوان بود. بدین منظور از میان مهدکودک‌های شهرستان مریوان،37 کودک ) با وزن طبیعی بالای 2500 گرم) و 37 کودک با وزن کم زمان تولد (پایین‌تر از 2500 گرم) به‌صورت هدفمند انتخاب شدند و در دو گروه کودکان با وزن تولد کم و کودکان با وزن طبیعی تولد قرار گرفتند. به‌منظور ارزیابی رشد مهارت‌های حرکتی درشت و ظریف از نسخه کوتاه شده آزمون تبحر حرکتی بروینینکس اوزرتسکی و جهت اندازه‌گیری بهره هوشی شرکت‌کنندگان، از مقیاس هوش وکسلر-4 استفاده شد. همچنین جهت اندازه‌گیری شاخص‌های آنتروپومتریکی ابزارهای متر و ترازو مورداستفاده قرار گرفت.
یافته‌ها: داده‌های به‌دست‌آمده با استفاده از آزمون آماری تی مستقل، تحلیل واریانس چند متغیری و تحلیل واریانس یک‌راهه در متن مانوا مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت (سطح معناداری 0001/0). نتایج حاصل، تفاوت معناداری را در شاخص‌های آنتروپومتریک، بهره هوشی و مهارت‌های درشت و ظریف بین کودکان با وزن طبیعی هنگام تولد در مقایسه با کودکان متولدشده با وزن کم نشان داد، و کودکان با وزن طبیعی تولد عملکرد بالاتری را در این شاخص‌ها از خود نشان دادند.
بحث و نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده تفاوت معناداری در شاخص‌های آنتروپومتریک، بهره هوشی و رشد حرکتی بین کودکان پیش‌دبستانی با و بدون وزن کم هنگام تولد جود دارد.
 
متن کامل [PDF 453 kb]   (1886 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: کودکان (عمومی)

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.