دوره 20، شماره 2 - ( تابستان 1388 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 94-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (14558 مشاهده)

  چکیده

  پیش زمینه و هدف: آرتریت روماتوئید یک بیماری سیستمیک مزمن با علت ناشناخته است. در سال­های اخیر علی­رغم مطالعات زیادی که بر روی تاثیر احتمالی گونه­های واکنش­گر با اکسیژن بر ایجاد آرتریت روماتوئید انجام شده است، ارتباط استرس اکسیداتیو با علایم بیماری بررسی نگردیده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی کاتالاز و میزان آنتی اکسیدان­های غیر آنزیمی ویتامین E و ویتامین A سرم بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید در مقایسه با افراد سالم و ارتباط آنها با علایم بیماری صورت گرفت .

  مواد و روش کار: در این مطالعه مورد - شاهدی 60 نفر بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید در محدوده سنی 75-18 سال با 60 نفر فرد سالم متناسب از نظر جنس و سن مورد بررسی قرار گرفتند. اندازه‌گیری فعالیت کاتالاز براساس میزان تجزیه H2O2 و به­وسیله سنجش اسپکتروفتومتری، ویتامین E و ویتامین A ب ه­وسیله HPLC با فاز معکوس ، CRP و RF براساس ایمونوتوربیدومتری، هموگلوبین به روش سیان و مت هموگلوبین و ESR به روش وسترگرن بر روی خون تام انجام گردید داده­های مربوط به علایم بیماری توسط پزشک در پرسش­نامه مربوطه ثبت گردید . بررسی نتایج با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS 11.5 انجام شد. برای مقایسه میانگین متغیرها در دو گروه از t-test استفاده شد .

  یافته­ها : کاهش معنی‌دار میزان ویتامین A و ویتامین E و کاتالاز در بیماران نسبت به گروه شاهد دیده ‌شد (01/0 P< ) و در افراد مورد بررسی بین متغیرهای ویتامین E ، ویتامین A ،کاتالاز با متغیرهای وابسته CRP و RF همبستگی معنی­داری و معکوسی وجود داشت (05/0 P< ). همبستگی معنی­داری بین ویتامین A با هماتوکریت و هموگلوبین و بین ویتامین E با هموگلوبین مشاهده شد (05/0 P< ). همبستگی معکوس و معنی­داری بین کاتالاز با هموگلوبین، هماتوکریت و ESR وجود داشت (05/0 P< ) بعلاوه ویتامین E به­طور چشمگیری با خشکی صبحگاهی، طول مدت بیماری و تعداد مفاصل ملتهب در ارتباط بود (05/0 P< ) .

  بحث و نتیجه گیری : نتایج فوق نشان دهنده­ی اهمیت ا سترس اکسیداتیو در ایجاد بیماری، التهاب و تخریب مفصلی است .

  کلید واژه­ها : آرتریت روماتوئید، ویتامین E سرم، ویتامین A سرم، فعالیت کاتالاز

 

  مجله پزشکی ارومیه، دوره بیستم، شماره‌ دوم، ص 94-86، تابستان 1388

 

  آدرس مکاتبه: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران ، دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، گروه تغذیه و بیوشیمی، تلفن: 88954911 نمابر:88974462

  Email: jalalimahmoud@hotmail.com

متن کامل [PDF 205 kb]   (3534 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.