پیشزمینه و هدف: ید بهعنوان یک عنصر ضروری برای بیوسنتز هورمونهای تیروئیدی و تکامل سیستم عصبی جنین بهویژه در مرحلهی اول بارداری میباشد. پنداشته میشود که تغییرات در کلیرانس کلیوی ید در دوران بارداری به میزان فیلتراسیون گلومرولی(GFR) بستگی دارد. این مطالعه باهدف بررسی ارتباط بین روند تغییرات میزانید دفعی ادرار UIC با سیستاتین C سرم بهعنوان شاخص فیلتراسیون گلومرولی در طول دوران بارداری انجام گردید.
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی کاربردی،74 زن باردار (17 سال < سن) که در سهماههی اول بارداری(12 هفته >) بودند، انتخاب شدند. نمونههای ادرار تصادفی و سرم ناشتا در سه ماهههای اول، دوم و سوم بارداری جمعآوری شد. غلظت ید ادراری بر اساس واکنش ساندل- کولتف، سیستاتین C با روشPETIA وکراتینین سرم به روش ژافه اندازهگیری شدند. تجزیه تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار 22.0 SPSS انجام گرفت.
یافتهها: میانگین سن جمعیت موردمطالعه 5± 26 سال بود. میانه UICدر سهماههی اول، دوم و سوم بارداری به ترتیب:µg/L57،µg/L 126وµg/L 89 بود (0.0001P<). میانگین سیستاتین C سرم در سهماهه اول، دوم و سوم به ترتیب: mg/L 0.2±0.71، mg/L 0.2±0.74 و mg/L 0.3±0.98 (0.001 P=)به دست آمد. میانگین کراتینین سرم در سهماههی اول، دوم و سوم به ترتیب: 0.1±0.83، 0.1±0.81 و mg/dl 0.1±0.82بود. در آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنیداری بین میزانUICو سطوح سیستاتین C سرم در طول دوران بارداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان میدهد میزان سیستاتین C بهعنوان شاخص فیلتراسیون گلومرولی در سه ماهههای اول و دوم بارداری یکسان و بهصورت معنیداری پایینتر از سهماهه سوم میباشد. روند تغییراتUIC در سه مرحله بارداری با سیستاتین C همخوانی نداشت. این دادهها بیانگر این است که کاهش چشمگیر UIC در مراحل اول و سوم بارداری نسبت به سهماهه دوم در اثر افرایشGFRنبوده بلکه در راستای تأمین ید موردنیاز مادر در این دو مرحله مهم بارداری، برای بیوسنتز هورمونهای تیروئیدی میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |