دوره 26، شماره 1 - ( ماهنامه فروردین 1394 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 91-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه آزاد ارومیه ، Marziye_hosienzad@yahoo.com
چکیده:   (9934 مشاهده)

پیش‌زمینه و هدف: مولتیپل اسکلروزیس شایع‌ترین بیماری نورولوژی پیش‌رونده در افراد جوان بالغ می‌باشد که عوارض و مشکلات فراوانی برای بیماران ایجاد نموده و آن‌ها را به‌سوی ناتوانی و وابستگی در زندگی سوق می‌دهد. یافته‌های بالینی نشان می‌دهند که فشار روانی ناشی از رویدادهای روزمره زندگی به‌تدریج فعالیت سیستم‌های مختلف بدن ازجمله سیستم ایمنی را تحت تأثیر قرار داده می‌تواند آن‌ها را تضعیف و مختل سازد. متغیرهای گوناگون می‌تواند این تأثیر را تعدیل و یا تقویت نماید. مطالعه حاضر باهدف بررسی رابطه میان مؤلفه‌های هوش هیجانی با پنج عامل شخصیت در مبتلایان به ام‌اس انجام شده است.

روش: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقایسه‌ای، شامل 150 نفر (58 مرد و 92 زن) از بیماران مبتلا به ام‌اس مراجعه‌کننده به انجمن حمایت از بیماران ام‌اس و درمانگاه تخصصی و فوق تخصصی بیمارستان امام خمینی‌شهرستان ارومیه بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه‌های پرسشنامه شخصیتی نئو فرم کوتاه و هوش هیجانی بار- آن بود که بر روی بیماران اجرا شد. برای تحلیل داده‌های پژوهش از شاخص‌ها و روش‌های آماری شامل میانگین، انحراف معیار و آزمون آماری T استفاده شد.

یافته‌ها: در پنج عامل شخصیت تنها در بعد روان رنجوری بین بیماران زن و مرد تفاوت معنی‌دار بود. بین مؤلفه‌های هوش هیجانی در پنج مؤلفه مسئولیت‌پذیری، همدلی، انعطاف‌پذیری، تحمل فشار روانی و حل مسئله، بین بیماران زن و مرد تفاوت معنی‌دار وجود داشت.

نتیجه‌گیری: مشاوره، آموزش مؤلفه‌های هوش هیجانی و درمان‌های شناختی رفتاری علاوه بر درمان‌های دارویی به این بیماران پیشنهاد می‌شود.

 

متن کامل [PDF 248 kb]   (1830 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.