دوره 25، شماره 12 - ( ماهنامه اسفند 1393 )                   جلد 25 شماره 12 صفحات 1101-1092 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، naderaghakhani2000@gmail.com
چکیده:   (11892 مشاهده)

پیش‌زمینه و هدف: در حال حاضر در بیشتر نقاط دنیا بیماری‌های قلبی عروقی در زمره گسترده‌ترین بیماری‌های مزمن قرارگرفته‌اند؛ و از علائم شایع در بیماران دچار سکته قلبی، اضطراب و افسردگی است. از طرفی طبق مطالعات مختلف، سلامت معنوی  می‌تواند نقش مهمی در رویارویی و سازگاری بیماران با شرایط استرس‌زای ناشی از بیماری‌ها داشته باشد. به همین خاطر این مطالعه باهدف تعیین ارتباط سلامت معنوی و اضطراب و افسردگی در بیماران دچار انفارکتوس میوکارد بستری در بیمارستان سید الشهداء دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام گرفت.

مواد و روش کار: این پژوهش یک تحقیق توصیفی- همبستگی بود. افراد موردمطالعه، 67 نفر از بیماران دچار انفارکتوس میوکارد بستری در بیمارستان سید الشهداء دانشگاه علوم پزشکی ارومیه بودند که به روش نمونه‌گیری آسان و در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه استفاده شد. این پرسشنامه دارای سه بخش بود: بخش اول برای اطلاعات دموگرافیک در نظر گرفته شده بود. بخش دوم شامل مقیاس سلامت معنوی Palutzian & Ellison  و بخش سوم شامل مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی بود. داده‌ها با استفاده  از نرم‌افزار آماری SPSS 16 و به‌کارگیری روش‌های آماری موردنیاز مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.

یافته‌ها: در مطالعه حاضر 46 نفر (8/70 درصد) مرد و 19 نفر زن بودند. همچنین  23 نفر (7/37 درصد) علاوه بر بیماری قلبی، مبتلا به بیماری مزمن دیگر بودند. ازنظر وضعیت روانی، درمجموع 16(9/23 درصد) از افراد شرکت‌کننده در مطالعه فوق دارای میزان افسردگی یا اضطراب پایین (افراد سالم)  و 36(7/53 درصد) از افراد شرکت‌کننده دارای میزان افسردگی یا اضطراب اختلال بینابینی و در آخر 15(4/22 درصد) از افراد شرکت‌کننده دارای میزان افسردگی یا اضطراب مشکوک به اختلال بودند.

ازنظر میزان معنویت، درمجموع 35(2/52 درصد) از افراد شرکت‌کننده در مطالعه فوق دارای سطح معنوی متوسط و 32(8/48 درصد) از افراد شرکت‌کننده دارای سطح معنوی بالا بوده و هیچ‌کدام از افراد حاضر سطح معنوی پایین نداشتند. بین سطح معنویت با سطح افسردگی و اضطراب و جنسیت و سطح تحصیلات و نوع شغل ارتباط معنی‌داری وجود داشت.

بحث و نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که ارتباط معکوسی بین سلامت معنوی و سطح اضطراب و افسردگی وجود دارد و اجرای برنامه مراقبتی معنویت محور می‌تواند یک روش مناسب برای کاهش اضطراب بیماران باشد.

متن کامل [PDF 418 kb]   (2503 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.