دوره 25، شماره 7 - ( ماهنامه مهر 1393 )                   جلد 25 شماره 7 صفحات 615-605 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه ، S.Javadi@urmia.ac.ir
چکیده:   (10442 مشاهده)

پیش‌زمینه و هدف: دیابت شایع‌ترین بیماری آندوکرینی است که با عوارضی مثل نفروپاتی، رتینوپاتی، بیماری‌های قلبی_عروقی همراه است. در بیماران دیابتی بروز دیس لیپیدمی، نکروز حاد پانکراس و پانکراتیت نکروزی و نیز اختلال در متابولیسم چربی در کبد گزارش گردیده است. گزارش شده است که روغن هسته انگور مقادیر زیادی آنتی‌اکسیدان دارد که قادر است کلسترول سرم و کلسترول تام کبد را کاهش دهد.

مواد و روش کار: در این مطالعه پس از القا دیابت با استرپتوزوتوسین (تک دز 42mg/kg) به رت‌های نر ویستار، آن‌ها را به دو گروه مساوی تقسیم و تحت تغذیه دو جیره بالانس غذایی (شامل روغن هسته انگور و بدون روغن هسته انگور) قرار گرفتند. بعد از 3 هفته نمونه خون اخذشده و موش‌های رت آسان کشی شده و پس از اخذ نمونه‌های بافتی کبد و پانکراس میزان لیپیدهای پلاسما و تغییرات پاتولوژیکی کبد و پانکراس مورد ارزیابی قرار گرفتند. 

یافته‌ها: میزان تری گلیسیرید، کلسترول و LDL در گروه رت‌هایی که روغن هسته انگور دریافت نموده بودند به‌طور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل کاهش داشتند. اختلاف معنی‌داری ازنظر سطح HDL پلاسما در مقایسه دو گروه فوق‌الذکر مشاهده نگردید. پرخونی، خونریزی، آدم، نفوذ سلول‌های آماسی و نکروز گسترده در بافت پانکراس و پرخونی، خونریزی، نفوذ سلول‌های آماسی به فضاهای پورت در کبد رت‌های دیابتی گروه کنترل مشاهده گردید. مقدار آدم پانکراس در گروه درمان شده با روغن هسته انگور به‌طور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود. میزان خونریزی کبد در گروه درمان کاهش پیدا کرده بود ولی ازنظر آماری این کاهش معنی‌دار نبود.

نتیجه‌گیری: روغن هسته انگور سبب کاهش معنی‌دارتری گلیسیرید، کلسترول و LDL و آدم پانکراس در رت‌های دیابتی می‌گردد.

 

متن کامل [PDF 897 kb]   (2932 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.