دوره 24، شماره 3 - ( ماهنامه خرداد 1392 )                   جلد 24 شماره 3 صفحات 209-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات بهداشت باروری، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ، oshnoyi.sima@gmail.com
چکیده:   (12234 مشاهده)

پیش زمینه و هدف: شیوع سوء تغذیه پروتئین - انرژی ،  روند کاهنده‌ای را در کودکان زیر 5 سال دارا بوده است، ولی این مشکل در برخی از استان‌ها از جمله آذربایجان غربی همچنان یکی از اولویت‌های مهم حوزه سلامت می‌باشد. در این بررسی شیوع  سوئ تغذیه در کودکان زیر پنج ساله تعیین و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، مناطق پر خطر که نیازمند مداخله هستند، به تصویر کشیده می‌شود.

مواد و روش‌ها: در یک طراحی مقطعی و با روش نمونه گیری خوشه‌ای تعداد 3341 کودک زیر پنج سال در مناطق شهری و روستایی استان آذربایجان غربی مورد بررسی قرار گرفتند. نمره Z شاخص‌های قد برای سن، وزن برای قد و وزن برای سن هر کودک بدست آمد.  درصد شیوع سوء تغذیه بر اساس شاخص‌های کم وزنی، کوتاه قدی و لاغری برای شهرستان‌های استان با استفاده از نرم افزار ARC GIS 9.3 رسم گردید.

یافته‌ها: شیوع کوتاه قدی تغذیه‌ای، لاغری و کم وزنی متوسط تا شدید در کودکان زیر 5 سال در سطح استان به ترتیب 7/8، 5/7 و 3/4 درصد محاسبه شد. شیوع ‏شاخص‌های سوء تغذیه در سطح استان یکنواخت نبوده و کودکان ساکن در شهرستان پیرانشهر بیشترین شیوع کوتاهی قد (5/30 درصد) و ‏شهرستان سردشت بیشترین شیوع لاغری (6/9 درصد) را داشتند. شیوع کوتاهی قد در کودکان ساکن در مناطق روستایی بیشتر از مناطق ‏شهری بود(P<0.05) ‏ ولی این تفاوت در مورد لاغری و کم وزنی معنی دار نبود ‏(P>0.05)‏. ‏

بحث و نتیجه گیری: شیوع سوء تغذیه مزمن درکودکان زیر 5سال در سطح استان بیش از دو برابر بیشتر از میانگین کشوری بوده و در برخی شهرستان‌ها مانند پیرانشهر بیش از هشت برابر میانگین کشوری است که جزو مناطق با شیوع بالا طبقه بندی می‌شود. به نظر می‌رسد طراحی و اجرای مداخله‌ای در زمینه بهبود تغذیه و سایر شاخص‌های اقتصادی و اجتماعی به عمل آید.

 

متن کامل [PDF 267 kb]   (3200 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.