دوره 24، شماره 1 - ( ماهنامه فروردین 1392 )                   جلد 24 شماره 1 صفحات 23-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


مرکز تحقیقات بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، b_moghimi_de@yahoo.com
چکیده:   (12247 مشاهده)

پیش زمینه و هدف: سندرم روده تحریک‌پذیر از شایع‌ترین اختلالات عملکردی دستگاه گوارش است. علائم بیماری ممکن است سال‌ها به طول بیانجامند که این علائم که کیفیت زندگی بیماران را به طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار می‌دهند. تاکنون مطالعات اندکی در خصوص وضعیت سندرم روده تحریک‌پذیر در ایران انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی شیوع سندرم روده تحریک‌پذیر و با استفاده از پرسشنامه‌ای استاندارد در جمعیت استان تهران طرح ریزی و اجرا شده است.

مواد و روش‌ها: مطالعه حاضر مطالعه‌ای مقطعی و مبتنی بر جمعیت است که بر روی 18180 فرد بالای 15 سال در شمال و شرق استان تهران در فاصله سال‌های 86-1385اجرا شده است. تشخیص سندرم روده تحریک‌پذیر با استفاده از پرسشنامه‌ای استاندارد بر اساس معیارهای رم 3 صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از روش‌های تک متغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

نتایج: 3/15درصد از شرکت کنندگان در مطالعه از علائم گوارشی شکایت داشتند که در این میان شیوع سندرم روده تحریک‌پذیر 1/1درصد برآورد گردید. شیوع بیماری در افراد متأهل و مسن بیشتر بود. شایع‌ترین علائم درد شکمی که با دفع بهبود می‌یافت (94%)، تغییر در قوام مدفوع (78%) و تغییر در دفعات اجابت مزاج (70%) گزارش شد. یبوست در 52درصد، اسهال در 18درصد و در 8درصد موارد هر دو علامت به طور متناوب مشاهده گردید.

نتیجه گیری: بر اساس یافته‌های این مطالعه، شیوع سندرم روده تحریک‌پذیر کمتر از حد مورد انتظار برآورد گردید که احتمالاً به دلیل ویژگی بالای معیارهای رم 3 و خصوصیات جمعیت تحت مطالعه می‌باشد. بر این مبنا پرسشنامه مورد استفاده در این مطالعه بیش از آنکه به عنوان یک ابزار غربالگری مورد استفاده باشد می‌تواند به عنوان یک ابزار تشخیصی مورد استفاده قرار گیرد.

 

متن کامل [PDF 130 kb]   (3448 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.