دوره 23، شماره 6 - ( دوماهنامه بهمن-اسفند 1391 )                   جلد 23 شماره 6 صفحات 627-619 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه روانشناسی دانشگاه تبریز ، jafar. b2010@yahoo.com
چکیده:   (14249 مشاهده)

پیش زمینه و هدف: سرطان یکی از بیماری‌هایی است که عوامل مختلفی در آن نقش دارند که در این میان ویژگی‌های شخصیتی، میزان تنیدگی روانی و افسردگی از عوامل مهم آن می‌باشند؛ لذا هدف پژوهش حاضر مقایسه ویژگی‌های شخصیتی، میزان تنیدگی روانی و افسردگی در افراد مبتلا به سرطان و افراد عادی بود.

مواد و روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی علی مقایسه‌ای بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیماران سرطانی بستری شده در بیمارستان شهید قاضی و بخش سرطانی بیمارستان عالی نسب شهر تبریز بودند و گروه کنترل نیز افراد سالم را شامل می‌شد که از بین کارکنان و معلمان آموزش و پرورش و کارکنان اداره مخابرات از طریق همتاسازی با گروه بیماران انتخاب شدند. نمونه پژوهش نیز شامل 111 نفر بود که از این تعداد 55 نفر مبتلا به سرطان و 56 نفر افراد سالم بودند. همچنین برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه جمعیت شناختی محقق ساخته، آزمون ارزیابی تیپ C، آزمون شخصیتی آیزنگ، مقیاس رویدادهای زندگی و پرسشنامه افسردگی زونگ استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده‌ها نیز از روش‌های آماری توصیفی و تحلیل آزمون t استفاده شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که بیماران مبتلا به سرطان نسبت به افراد سالم در معرض استرس شدیدتری قرار داشتند. همچنین این بیماران در عامل برون گرایی، نمرات پایین‌تر و در عامل روان‌نژندگرایی و در تیپ C نمرات بالاتری نسبت به افراد سالم به دست آوردند. از سویی میزان افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان، بیشتر از افراد سالم بود.

نتیجه گیری: بر اساس یافته‌ها، می‌توان اظهار داشت که ویژگی شخصیتی روان نژندگرایی، رویدادهای استرس‌زای زندگی و افسردگی به عنوان عامل موثر و خطرناک در بروز سرطان‌ها محسوب می‌شوند؛ لذا تلاش جهت کاهش این ویژگی شخصیتی و مواجهه مناسب و منطقی با استرس‌های زندگی و افسردگی ضروری به نظر می‌رسد.

 

 

متن کامل [PDF 152 kb]   (4809 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.