دوره 23، شماره 3 - ( دوماهنامه مرداد_شهریور 1391 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 290-283 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی تبریز، مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی ، rashtchizadeh@yahoo.com
چکیده:   (24530 مشاهده)

پیش زمینه و هدف: اریتروپویتین(EPO) هورمونی گلیکوپروتئینی است که در پاسخ به  هیپوکسی از بافت کلیوی ترشح می شود و باعث افزایش در تولید گلبول‌های قرمز خون می شود. هدف مطالعه حاضر ارزیابی تاثیرات  اریتروپویتین نوترکیب(r-EPO) برسطح فعالیت سرمی آنزیم پاراکسوناز (PON)، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام TAC)) و پراکسیداسیون لیپیدی در رت است.

مواد و روش کار: 30 رأس موش صحرایی نر از نژاد ویستار به صورت غیر انتخابی به سه گروه تقسیم شدند. به گروه A (r-EPO دوز بالا به گروه B
(
 r-EPOدوز پایین) به ترتیب به مدت یک و چهار هفته به طور داخل صفاقی تزریق شد و به گروه C (کنترل) در حجم مساوی سالین نرمال به صورت داخل صفاقی تزریق گردید. پس از پایان هفت روز در گروه A و C اقدام به خون گیری و تهیه سرم از رت‌ها کردیم.همین روش کار را در مورد گروه B نیز انجام دادیم.سپس فاکتورهای تغییر فعالیت آنزیم‌هایPON- AE، تغییرات مقدار سرمی مالون دی آلدهید (MDATAC و پروفیل لیپیدی در سرم رت ها مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت تغییرات صورت گرفته مابین سه گروه با نرم افزار SPSS 16.0 مورد آنالیز آماری قرار گرفت.

یافته‌ها: بررسی نتایج حاصل از تغییرات صورت گرفته در گروه‌های دریافت کننده دوزهای بالا و پایین اریتروپویتین در مقایسه با گروه کنترل حاکی از افزایش معنی داری (P < 0.05) در فعالیت آنزیمی پاراکسوناز (به ترتیب با P=0.026 و (P=0.033، فعالیت آنزیمی آریل استراز (به ترتیب با P=0.033 و (P=0.023و مقدار سرمی TAC  (به ترتیب با P=0.008 و (P=0.004 و همچنین کاهش معنی داری در غلظت سرمی مالون دی آلدهید (به ترتیب با P=0.002 و (P=0.020 به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپیدی بود. بعلاوه در راستای بررسی همبستگی میان فاکتورهای مورد سنجش در گروه‌های دریافت کننده دوزهای بالا و پایین اریتروپویتین، بین فعالیت PON و AE  (به ترتیب با r =0.770 و (r =0.830 و نیز بین فعالیت PON و سطح سرمیTAC (به ترتیب با r =0.758 و (r =0.774 همبستگی مثبت و معنی دار مشاهده شد. بعلاوه بین فعالیت PON و غلظت سرمی MDA (به ترتیب با r =0.717 و (r =0.778و همچنین بین مقادیر سرمی MDA و TAC (به ترتیب با r =0.667 و (r =0.708 همبستگی معکوس و معنی دار مشاهده گردید.

نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر r-EPO دارای ویژگی‌های آنتی اکسیدانی و کاهش پر اکسیداسیون لیپیدی است. بنابراین در شرایط استرس‌های اکسیداتیو می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. علیرغم هزینه گران‌قیمت استفاده از دوز بالای r-EPO، تأثیرات آن مشابه دوز پایین r-EPO بود. بنابراین مطالعه نتایج بررسی حاضر استفاده از دوز بالای r-EPO را پیشنهاد نمی‌کند.

متن کامل [PDF 279 kb]   (2976 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي(توصیفی- تحلیلی) | موضوع مقاله: آناتومی

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.