دکتر کامبیز دیبا [1] ، محسن گرامی شعار [2] ، دکتر میترا شربت خور ی [3] ، لیلی حسینپور [4]
تاریخ دریافت 24/10/87، تاریخ پذیرش 01/07/88
چکیده
پیش زمینه و هدف: با رجوع به مطالعات گذشته بر روی فعالیت ضدباکتری و ضدانگلی گیاه اسپند که در موارد سنتی و جدید مورد استفاده قرار گرفته است، ضرورت مطالعه جامع بر روی اثر ضدقارچی آن ایجاب میگردد. هدف این مطالعه تعیین حداقل میزان مهارکنندگی رشد عصاره الکلی گیاه اسپند بر روی مخمرهای جنس کاندیدا و کپکهای آسپرژیلوس بیماریزا در شرایط آزمایشگاهی میباشد.
مواد و روش کار: نمونههای مطالعه شامل گونههای کاندیدا و آسپرژیلوس جداسازی شده از نمونههای بالینی بودند. مقادیر حداقل غلظت مهار کننده در مقایسه با استاندارد مک فارلند رقیق شده 5/0 تعیین شد. برای تعیین حداقل غلظت کشنده عصاره حجم کوچکی از لولههای عصاره مجاور شده تست قبلی بر روی محیطهای کشت جامد سابورود گلوکز آگار 4 دزصد تلقیح شد. مقدار حداقل غلظت کشنده عصاره با مشاهده اولین محیط کشت بدون رشد قارچ تعیین گردید.
یافتهها: مهار کننده گی عصاره بر روی گونه ها ی کاندیدا تشخیص داده شد. بر اساس یافتههای ما بیشترین اثر مهار کنندگی رشد بر روی گونههای کاندیدا تروپیکالیس و کاندیدا گلابراتا و کمترین آن برگونه کاندیدا آلبیکانس تعیین شد. در همین راستا بالاترین اثر کشنده عصاره بر روی کاندیدا گلابراتا و بر کاندیدا آلبیکانس مشاهده گردید. ما نتوانستیم یک اثر مهارکننده و یا کشنده قابل ردیابی بر روی گونههای آسپرژیلوس را تعیین کنیم.
بحث و نتیجهگیری: بر اساس یافته ها ی ما عصاره الکلی دانههای اسپند فعالیت مهار کننده و کشنده قابل اندازه گیری بر روی مخمرهای کاندیدا نشان میدهد.
کلید واژهها: گیاه اسپند، کاندیدا، مهارکنندگی
مجله پزشکی ارومیه، دوره بیستم، شماره چهارم، ص 277-271، زمستان 1388
آدرس مکاتبه: ارومیه، پردیس نازلو، دانشکده پزشکی، تلفن: 2770969-0441
Email: kadiba@umsu.ac.ir[1] استادیار قارچ شناسی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه (نویسنده مسئول)
[2] مربی گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
[3] استادیار انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گرگان
[4] کارشناس ارشد، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |